Kontakta oss

INRIKES

Protester utanför svenska ambassaden i Turkiet

Publicerat

den

TURKIET   Högerextrema islamister protesterar mot att Sverige stöttar mänskliga rättigheter för HBTQ-personer. Anklagar Sverige för att vilja förstöra den ”turkiska kärnfamiljen”.

Högerextrema islamister protesterade utanför svenska ambassaden i Ankara på midsommarafton. Demonstranterna som uppges stå nära den turkiska regimen motiverar protesterna med att Sverige stöttar mänskliga rättigheter för HBTQ-personer i Turkiet.

”Sverige finansierar HBT-föreningar i vårt land. I vårt land fördömer vi Sverige som offentligt och hänsynslöst stödjer perverterade strömningar som syftar till att förstöra vår familj.”, skriver den regimtrogna gruppen i pressmeddelande.

På bilder från protesterna kan man se hur flera personer bär banderoller där man kräver att Sverige ska sluta sponsra HBTQ-föreningar i Turkiet.

På plats utanför ambassaden befann sig bland annat Melih Güner, ordförande för ungdomsförbundet till det Nya välfärdspartiet, ett islamistiskt och högerextremt parti som stöttar Turkiets diktator Tayyip Erdogan.

Förtrycket ökar

I samband med Erdogans segertal efter presidentvalet i maj började Erdogan hetsa mot homosexuella. Presidenten anklagade bland annat oppositionen för att vilja sprida homosexualitet i Turkiet. Erdogan sade även att oppositionen hade infiltrerats av HBTQ och att det styrande islamistpartiet AKP ska se till att ingen kan ”attackera familjen”.

Under valrörelsen gjorde Tayyip Erdogan flera hätska uttalanden där han kallade homosexuella och transpersoner för ”perversa”.

Inrikesministern Suleyman Soylu tror att samkönade relationer är importerat från väst. Inrikesministern har även likställt samkönade äktenskap med äktenskap mellan människor och djur.

Så sent som för sex dagar sedan slog turkiska säkerhetsstyrkor till mot en prideparad i Istanbul med flera skadade och gripna som följd. Bland annat användes gummikulor och batonger för att skingra pridedeltagarna.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se