Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska regimen fortsätter trakassera pro-kurdiskt parti

Publicerat

den

TURKIET| Turkiska regimen försöker skrämma det pro-kurdiska partiet HDP till tystnad. Partiledaren och minst tio parlamentsledamöter har gripits eller frihetsberövats.

Partiledarna för det prokurdiska HDP har gripits i Turkiet tillsammans med en rad parlamentsledamöter. Flera HDP-politiker har anklagats för att sprida terrorpropaganda och de gripna anklagas för att inte ha vittnat i dessa fall. Anklagelser som allt ofta ekar tomma.

Polisen har sökt igenom politikers hem och HDP:s partihögkvarter i Ankara. Partiet är det största prokurdiska i landet och det andra största oppositionella i parlamentet. Minst tio parlamentsledamöter har gripits eller frihetsberövats tillsammans med partiledarna Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag.

Demirtas greps i sitt hem i Diyarbakir medan Yüksekdag greps i Ankara inom ramarna för en utredning kring terrorbrott, rapporterar tidningen Hurriyet och tv-kanalen NTV. Regeringen anklagar HDP för att ha band till den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, men Demirtas förnekar att några direkta kopplingar existerar. Turkiska regimen försöker med alla medel att tysta kritiska och kurdiska röster i landet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se