Kontakta oss

UTRIKES

Insamling till de som räddade omvärlden från IS

Publicerat

den

SOLIDARITET Turkiet samlar sina trupper vid den syriska gränsen och hotar de kurdiska regionerna med ett folkmord. Rojavakommittéerna förbereder sig nu och samlar pengar till sjukvårdsmaterial.

I samband med att den amerikanska presidenten Donald Trump meddelat att de amerikanska trupperna kommer lämna Syrien har de Turkiska trupperna samlats vid den syriska gränsen. Vad som skett bakom kulisserna som lett till Trumps ställningstagande är oklart. Den amerikanska försvarsministern James Mattis avgick i protest. Trump har flera fastigheter i Turkiet och enligt uppgifter som cirkulerar i turkisk media hotade Erdogan med att ta dem från Trump.

Rojavakommittéerna samlar nu in pengar till sjukvårdsmaterial som ska hjälpa till mot den förväntade invasionen. Deras insamling pågår till 6 januari. Vill du stödja kurderna och invånarna i Norra Syrien som räddade omvärlden från IS kan du skicka in ett bidrag genom swish på nummer 1236273981 och märka betalningen med ”Sjukvård”.

Du kan läsa mer på Rojavakommittéernas facebooksida.

Islamistdiktaturen Turkiet har klassat alla kurdiska organisationer som terrorister. Under det syriska inbördeskriget har den kurdiska socialistiska milisen YPG tillsammans med amerikanskt flygunderstöd befriat stora delar av terrorsekten IS ockuperade områden. Tillsammans med andra minoritetsgrupper har YPG bildat de Syriska demokratiska styrkorna, SDF och i de befriade områdena bildat den autonoma regionen Demokratiska federationen av Norra Syrien, DFNS.

Turkiets diktator Recep Erdogan har varit tydlig med att de inte tolererar YPGs framgång och har samarbetat med IS för att stoppa dem. Tidigare i år gick turkiska trupper över gränsen till Syrien och invaderade Afrin. I Afrin pågår det ett folkmord där den lokala befolkningen byts ut mot islamister lojala till den turkiska regimen. I sina attacker mot kurderna använder Turkiet sig av islamististiska terroristgrupper. I invasionen av Afrin användes en islamistisk terrormilis med kopplingar till Al Qaeda.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se