Kontakta oss

INRIKES

Tusentals resenärer olagligt registrerade i politikernas ID-kontroller

Publicerat

den

POLITIKERNAS ID-KONTROLLER | Trots att systemet som hanterar ID-kontrollerna har blivit kritiserat av säkerhetsexperter hävdar DSB att det inte finns brister.

– Vi är trygga med att vi har den säkerhetsnivå det finns behov av, säger DSB:s it-chef Martin Börjesson till Dagens Nyheter.

Men nu står det klart att ID-kontrollerna bryter mot persondatalagen i Danmark. Människor som registreras av politikernas massövervakning får inte ens reda på hur eller om deras uppgifter sparas. Det uppger danska medier samtidigt som medier från både gammelmedia och alternativ högermedia i Sverige väljer att ha locket på om det hela.
Tillvägagångssättet bryter mot den danska lagen. Enligt tidningen Politiken som har granskat skandalen har man funnit stora brister i utförandet. Som ett exempel uppger tidningen att trots solklara direktiv och gällande lagtext så har tusentals tågresenärer blivit olagligt registrerade.

Förra året drabbades ansvariga DSB av ytterligare en skandal då företaget skickade ut persondata till 10 500 personer i ett felsänt mail.

Läs Politikens nyhetsartikel här
http://politiken.dk/indland/ECE3004551/dsb-har-registreret-passagerer-i-strid-med-loven/

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons