Kontakta oss

INRIKES

Kontrollsystem hackat – Regeringens ID-kontroller guldgruva för terrorister

Publicerat

den

GRÄNSKONTROLLERNA| ID-kontrollernas datasystem kan vara en fara för allmänheten. Det står klart efter att okända hackare har brutit sig in i systemet.

I tisdags knäcktes testutgåvan till DSB:s ID-kontrollsystem av okända hackers. Systemet behandlar alla de tiotusentals bilder av körkort och pass som registreras mellan Danmark och Sverige.

Tidigare har det påståtts att datasystemet kring ID-kontrollerna inte har några problem. Det danska tågsällskapet har till exempel beskrivit säkerheten kring systemet som ”tipp topp”. Verkligheten ser däremot annorlunda ut – ID-kontrollerna bör snarare beskrivas som farliga för allmänheten än vad de bör beskrivas som ”tipp topp”.

I tisdags drabbades testutgåvan av DSB:s kontrollsystem av intrång. Ett okänt antal hackers har brutit sig in i kontrollsystemet som behandlar tiotusentals bilder på körkort och pass. Det rapporterar Berlingske Tidende.

Berlingske Tidende har intervjuat IT-säkerhetsexperten Henrik Kramshøj från företaget Zencurity. Säkerhetsexperten säger att om det visar sig att det hackade systemet är ett demosystem till det som är i bruk i skrivande stund eller om de påminner om varandra , så är de att betrakta som skit.

På den svenska sidan av sundet råder det tystnad om intrånget och vilka eventuella hot massövervakningen kring ID-kontrollerna är mot allmänheten. I media råder det nästan en unison tystnad. Vare sig gammelmedia eller alternativ högermedia har rapporterat det som har kommit att bli en samhällsdebatt i vårt grannland.

Guldgruva för terrorister

I nuläget finns ingen känd krisplan för vad som skulle kunna hända om massövervakningen av tiotusentals körkort och pass kommer i fel händer. I ett värsta scenario skulle massövervakningen kring politikernas gränskontroller hamna i händerna hos terrorister.

En rad terrornätverk har kopplingar till organiserad brottslighet där bedrägerier är vanligt förekommande. En dylikt register hade varit en guldgruva när det gäller möjligheten att kunna begå brott och finansiera terrorverksamhet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se