Kontakta oss

UTRIKES

Ubers förare organiserar sig

Publicerat

den

NEW YORK| Det hårt kritiserade företaget Uber har stött på nya problem. Tusental anslutna förare till Ubers ”taxi-tjänst” i New York har organiserat sig för att kräva minimilön.

Uberförare i New York har skapat en organisation för att arbeta för sina gemensamma intressen. Den nya organisationen som kallas Alles, har hittills organiserat ett tusental av de ungefär 50 000 förare som arbetar för den omdiskuterade taxitjänsten i New York.

Det är svårt för förarna att bilda ett vanligt fackförbund eftersom företaget Uber inte anser att förarna är anställda, utan arbetar som entreprenörer.

De organiserade förarna vill ha minst minimilön för det går inte att köra passagerare för fem-sex dollar och bo i New York City. Uber som fått hård kritik för både lönedumpning i taxibranschen gör allt för att betala så lite som möjligt till förarna i företagets tjänst.

Organisationen har bildats som en följd av att Uberpriserna i New York har sänkts med 15 procent. Uber anser sig inte vara ett transportföretag som till exempel taxibolag är, eftersom företaget bara kopplar ihop förare med passagerare. Men kritikerna anser att Uber enbart vill tjäna pengar och hålla nere lönerna i taxibranschen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons