Kontakta oss

UTRIKES

Ukraina säger nej till Nato-medlemskap

Publicerat

den

UKRAINA    Ukrainas president har meddelat att landet inte kommer ansöka om att bli medlem i Nato. Meddelades på möte med bland annat Sverige och Storbritannien.

Förra veckan meddelade både Sverige och Finlands regeringar att de nordiska länderna inte kommer ansöka om att bli medlemmar i militäralliansen Nato. Nu meddelar även Ukrainas president Volodymyr Zelensky att inte heller Ukraina kommer ansöka om att bli Nato-medlemmar. Det rapporterar flera internationella medier.

Volodymyr Zelensky tillkännagav landets inställning i Nato-frågan under ett digitalt möte med ledarna för U.K. Joint Expeditionary Force, en internationell expeditionsstyrka som leds av Storbritannien och även består av de nordiska länderna, baltstaterna och Nederländerna. Under mötet som hölls under på tisdagsmorgonen gjorde Zelensky klart att det ukrainska folket inte räknar med Natos stöd och landet inte heller kommer ansöka om att bli Nato-medlemmar i framtiden.

”Ukraina är inte medlem i Nato. Det förstår vi. Vi har hört i flera år att dörrarna stod öppna, men vi hörde också att vi inte kunde vara med. Det är en sanning och den måste erkännas, och jag är glad att vårt folk börjar inse det och litar på sig själva och våra partners som hjälper oss”, sade Volodymyr Zelensky.

Volodymyr Zelensky Nato-besked har länge varit ett av Putinregimens grundkrav på Ukraina. Om beskedet räcker för fredssamtal eller elduppehåll återstår att se.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se