Kontakta oss

INRIKES

Vill höja politikerlönerna – skär ner på äldreomsorgen

Publicerat

den

Pressbild: Riksbanken

GOTLAND    Har drivit igenom massiva nedskärningar inom äldreomsorgen och övriga välfärden. Nu vill samma nedskärningspolitiker driva igenom massiva lönehöjningar till sig själva.

De senaste åren har det gotländska högerstyret drivit igenom nedskärningar i välfärden för över 200 miljoner kronor. Bara förra året skar regionpolitikerna bort 14 miljoner från äldreomsorgen. Några egentliga besparingsskäl till nedskärningarna har inte funnits. Istället har nedskärningarna drivits igenom med ideologiska motiv och tal om ”effektiviseringar”.

Men när det kommer till politikerna själva är det inga tal om effektiviseringar. nu vill alltså samma politiker driva igenom lönehöjningar till sig själva. Det står klart efter Region Gotlands arvodeskommittén blivit klart med sin översyn av den ekonomiska ersättningen politikerna.

Pengaregn över politikerna

Förutom grundarvode för deltagande i sammanträde föreslår kommittén att politikerna ska få timarvode på 222 kronor. Dessutom föreslår man ett rejält pengaregn för regionens toppolitiker.

För regionstyrelsens ordförande, centerpartisten Eva Nypelius, hade det inneburit en ny lön på 68 400 kronor i månaden. För regionfullmäktiges ordförande, moderaten Inger Harlevi, landar det på 73 872. För övriga regionråd föreslås höjningen bli 61 560 kronor i månaden.

Kommittén föreslår även att ordförandena i samtliga nämnder ska få mer pengar i pengar i plånboken.

”Ingen politiker ska tjäna mer än en lärarlön”

I regionfullmäktige har båda blocken accepterat och budgeterat för årliga arvodeshöjningar för politiker. Den enda oppositionen som säger nej till höjda politikerlöner på Gotland är det nystartade partiet Socialisterna Välfärdspartiet som kandiderar i valet. På kort tid har partiet lyckats få många nya sympatisörer på ön. En av de lokala frågorna som partiet driver är att ingen politiker ska tjäna mer än en lärarlön.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se