Kontakta oss

INRIKES

Undersökning: Svenskarna allt mer EU-kritiska!

Publicerat

den

svexiteu
SVENSK EXIT| En majoritet av invånarna i EU:s medlemsländer vill att fler beslut ska fattas på EU-nivå. Men svenskarna skiljer ut sig med en allt mer EU-kritik inställning. I Sverige höjs röster för en Swexit-omröstning.

En majoritet av invånarna i EU:s medlemsländer vill att fler beslut ska fattas på EU-nivå. Det visar en undersökning som EU:s opinionsinstitut Europabarometern gjorde i våras, före den brittiska folkomröstningen om brexit, uppger webbtidningen Europaportalen.

Svenskarna allt mer EU-kritiska
Omkring 28 000 EU-medborgare tillfrågades då om de höll med om att fler beslut borde fattas på EU-nivå. Drygt hälften, 51 procent, ville att fler beslut ska fattas på EU-nivå medan 38 procent inte ville det. Övriga 11 procent sade sig vara osäkra. Sverige sticker ut som det EU-land där flest, 64 procent, var kritiska till att ge mer makt åt EU.

Efter britternas gett besked att de vill lämna EU har röster också höjts i Sverige om krav att lämna EU. Kravet kommer från vänstern. Kommunistiska partiet arrangerade tolv manifestationer samtidigt runt om i landet bara några dagar efter Brexit-omröstningen.

En majoritet av de tillfrågade i undersökningen ställde sig bakom en gemensam utrikes-, försvars- och flyktingpolitik, men tyckte däremot inte att EU ska utvidgas ytterligare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se