Kontakta oss

INRIKES

Granskande journalisten Loan Sundman utsatt för pulverhot!

Publicerat

den

LOANSTOCKHOLM| Iklädda gasmasker och skyddsutrustning fick polisens bombtekniker ta hand om ett misstänkt kuvert i västra Stockholm under gårdagen. Kuvertet hade sänts till den grävande journalisten Loan Sundman som bland annat granskar konservativa och högernationella rörelser. Till Aktuellt Fokus säger Sundman att hon känner sig skakad av det inträffade men att antidemokratiska krafter inte kommer kunna tysta henne.

Det var först när Loan Sundman öppnade brevet som det gula pulvert upptäcktes. Enligt Sundman själv ringde hon polisen direkt efter att hon hade säkrat innehållet i en plastpåse.

– Först visste jag inte alls vad jag skulle göra. Jag blev ju rädd och började skaka i hela kroppen. Jag stoppade ner brevet i plastpåse och kontaktade polisen säger Loan Sundman till Aktuellt Fokus.

Polisen kom snabbt till platsen och tog larmet på stort allvar. Bland annat sändes polisens bombgrupp till platsen och gav den hotade journalisten råd över telefonen under tiden de var påväg.

Brandfarlig kemikalie
Enligt Stockholmspolisen har man ingen misstänkt för hotet. Efter en första undersökning kunde polisen i samråd med smittskyddsinstitutet avfärda biologiskt attentatsförsök.

Vad polisen sagt till dig innehållet?
– Efter den första undersökningen som bombgruppen gjorde sa de att det var sån där gödsel som Breivik använde vid bombdådet i Oslo. Närmare test visade att det var Natrium peroxide. Används i t.ex pappersindustrin, kan spontanantändas i kontakt med vätskor.

Vem som ligger bakom hotet är högst oklart. Loan Sundman är bland annat medarbetare i journalistkollektivet Researchgruppen. Huruvida det har med det aktuella hotet att göra är för närvarande oklart.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se