Kontakta oss

INRIKES

V, SD, M och KD: Barnprostitution ska inte klassas som våldtäkt

Publicerat

den

BROTT OCH STRAFF    Vänsterpartiet och blåbruna blocket vill inte skärpa det straffrättsliga skyddet för barn som utsätts för sexuell exploatering. Detta enligt en ny valkompass som Child10 har publicerat.

Om ett barn under 15 år utsätts för kommersiell sexuell exploatering rubriceras det brottet som våldtäkt och har ett minimistraff på 3 års fängelse. Brottet har dessutom ingen preskriptionstid. Men för barn mellan 15-17 år så rubriceras samma brott som “utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling”. Där är minimistraffet endast 6 månaders fängelse och har en preskriptionstid på 10 år efter att brottet begicks.

Organisationen Child10 som arbetar mot barntrafficking har frågat riksdagspartierna om de anser att lagstiftningen bör ändras så även barn mellan 15-17 får samma straffrättsliga skydd mot barnvåldtäktsmän. Endast tre av riksdagens åtta partier, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, säger sig vilja ha en lagändring.

Socialdemokraterna har svarat kanske medan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna anser inte att barn mellan 15-17 ska ha samma straffrättsliga skydd som barn under 15 år.

“Vi anser att det är viktigt att våldtäktsbegreppet i lagstiftningen definieras som just en våldtäkt. Därför vill vi inte vidga våldtäktsbrottet till att likställa med utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling.”, skriver Vänsterpartiet i sitt enkätsvar.

Gabriella Kärnekull Wolfe som är ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn, köper inte Vänsterpartiets ställningstagande. Enligt Kärnekull Wolfe är det självklart att det handlar om våldtäkt även om offren är mellan 15-17 år gamla.

– Syftet med att utvidga våldtäktsbrottet till att omfatta kommersiell sexuell exploatering av barn är just att alla våldtäkter också ska bedömas som våldtäkter. Av Brottsförebyggande rådets rapport om utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling framkommer att kommersiell sexuell exploatering av barn mellan 15-17 år inte rör sig om något annat än ofrivilliga sexuella handlingar präglade av en maktobalans mellan den vuxna förövaren och barnet – det som definierar våldtäkt mot barn, säger hon.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons