Kontakta oss

INRIKES

V-politiker kräver hårdare tag mot gängkriminella!

Publicerat

den

INRIKES| I en debattartikel på Aftonbladet kräver vänsterpartisterna Staffan Norberg och Per Sundgren hårdare tag mot gängkriminella. Vänsterpolitikerna vill bland annat se en strängare lagstiftning när det gäller illegala skjutvapen. Samtidigt menar dom att vänstern har svikit förorterna och att det är dags att återupprätta förtroendet hos väljarna ur arbetarklassen.

Enligt V-politikerna förtjänar Vänsterpartiet inte väljarnas stöd om de inte kan ge vettiga svar på hur samhället bör tackla gängkriminaliteten och oroligheter i Sverige.

”När det skjuts och bilar brinner vill man nämligen inte höra att det är kapitalismen det är fel på. Man vill höra hur vi här och nu tänker stoppa skjutningar och vandalisering. Kan vi inte ge ett vettigt svar på de frågorna förtjänar vi inte heller väljarnas stöd.”

De skriver även att vänstern har bäst analyser på varför kriminalitet och sociala oro skapas från första början. Det ska däremot inte stå i kontrast till att kraftfullt ingripa mot kriminalitet. Framförallt inte om man vill ställa sig på arbetarklassens sida.

”Förståelse för kriminalitetens orsaker får inte leda till att vi inte kraftfullt ingriper mot denna kriminalitet. Det är arbetarklassens ungdomar som riskerar att hamna i drogberoende och kriminalitet och det är arbetarklassen som får sina bilar och egendom förstörd.”

Som förslag på åtgärder mot bland annat gängkriminella vill de bägge V-politikerna se skärpta straff för illegala skjutvapen. V-politikerna vill även se mer samverkan mellan myndigheter och skolan samtidigt som de vill se krafttag mot det ökande flödet av svarta pengar.

”Särskilda resurser måste tillsättas för att effektivt kunna spåra och slå till mot ett ökande flöde av svarta pengar som ofta är basen för en växande kriminalitet i dessa områden.”

Länk till debattartikeln finner du här.

Maria Johansson – Foto: Riksdagen/Vänsterpartiet Södertälje
maria.johansson@aktuelltfokus.se