Kontakta oss

EKONOMI

Vänsterekonom varnar för ny finanskrasch ”inom de närmsta tre åren”

Publicerat

den

EKONOMI Förutspådde finanskraschen 2007 – varnar för ny krasch inom tre år – svenska pensionärer särskilt sårbara.

När vänsterekonomen Ann Pettifor varnade för finanskraschen 2006 blev hon hånad och förlöjligad. Året därpå var krisen ett faktum. Nu varnar hon för ännu en kris för det kapitalistiska systemet. Enligt Ann Pettifor som arbetar som ekonomisk rådgivare åt Labours partiordförande Jeremy Corbyn och är en av världens ledande experter på statsskulder, kommer nästa kris slå till inom de närmsta tre åren. Ett av skälen är de växande skuldbergen som är tre gånger så stora som inför finanskraschen 2007, och skulderna fortsätter att växa. Det säger hon i en färsk intervju med SvD Näringsliv under sitt besök i Stockholm.

– Jag skulle definitivt säga att nästa kris kommer inom de närmsta fem åren, eller rent av inom de närmsta tre åren. Skulderna är tre gånger vår globala BNP, vilket är högre än vad de var före den senaste finanskrisen.

Samtidigt som traditionella banker har blivit lite mer reglerade har nya banker som bara erbjuder långivning undgått reglering helt. Bara i Sverige har antalet sådana banker ökat dramatiskt på senare år. Det är framförallt dessa som har pressat upp skuldsättningen till abnorma nivåer.

I SvD:s intervju uttrycker Ann Pettifor rädsla för att svenska pensioner är exponerade, som exempel nämner hon Stockholmsbörsens näst största aktieägare Blackrock. En bank som saknar de regleringar som traditionella banker har och betraktas vara världens största fondförvaltare med tillgångar på över 6800 miljarder dollar.

– Det som händer bortom demokratins räckvidd är väldigt oroande. Vi vet inte vad de gör, men vi vet att de förvaltar våra besparingar. Jag är rädd att till exempel våra pensioner är väldigt exponerade, säger Ann Pettifor till SvD.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se