Kontakta oss

UTRIKES

Vänsterledare kan bli Cyperns nästa president

Publicerat

den

CYPERN Den oberoende vänsterkandidaten Stavros Malas, hade oddsen emot sig, men lyckades slå samtliga motståndare förutom den sittande presidenten, högerpolitikern Nicos Anastasiades. Nu kommer de bägge mötas i den andra och sista valomgången.

Malas har fått stöd från klassiska socialdemokrater till radikala socialister. Så sent som för några dagar sedan gav det grekiska partiet Syriza sitt helhjärtade stöd till den oberoende vänsterledaren.

Överst på Malas vallöften återfinns krav på sociala reformer och att återförena den splittrade medelhavs-ön. Krav som knappast kan anses speciellt radikala eller särskilt anmärkningsvärda. Men på något sätt väcker den oberoende vänsterkandidaten ändå sympati hos väljarna.

Det som talar till hans nackdel är att han var tidigare hälsominister i samma regering som anklagas för att ha dragit in Cypern i djupa ekonomiska problem 2011-2012. Samtidigt har de ekonomiska klyftor ökat på senare år, vilket Stawros Malas har lovat att jämna ut – som det ser ut nu är det många cyprioter som litar på hans ord. Bland annat har han stödet från Progressiva partiet för arbetare (AKEL) som beskrivs som ett radikalt socialistiskt parti.

I den första valomgången fick Stawros Malas 30,2 procent av rösterna. Vilket kan jämföras med den sittande konservativa presidenten Nicos Anastasiades, som erhöll 35,5 procent av rösterna.

Den andra och avgörande valdagen ska hållas den 4 februari.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons