Kontakta oss

INRIKES

Stark kritik mot SVT – intervjuade fascistpolitiker om flyktingsituationen

Publicerat

den

SVT/TURKIET SVT Sveriges Television har återigen fått stark kritik för sin partiska rapportering om Turkiet. Igår publicerade SVT en starkt kritiserad artikel där en islamistisk fascistpolitiker får breda ut sig och hetsa mot kurder.

SVT har fått stark kritik efter att dom publicerat en okritisk artikel om Turkiets pågående invasion i norra Syrien. Under rubriken ”Syriska flyktingar börjar flytta hem igen” beskriver SVT-journalisten Stefan Åsberg att syriska flyktingar har börjat återvända på grund av Turkiets pågående invasion i norra Syrien. SVT skriver bland annat:

”En orsak till att många nu gör allvar av sina planer är på grund av den turkiska offensiven. Trupperna har trängt nästan 30 kilometer in i Syrien och skapat en korridor av ”säkerhet”, även om riskerna i landet fortfarande är enorma. Ingen vet vad morgondagen för med sig.”

SVT har bland annat låtit intervjua borgmästaren i Kilis, Hasan Kara från det kvasifascistiska AK-partiet. Ett parti som närmast kan beskrivas som en mer rasistisk version av Sverigedemokraterna. Partiets islamism grundar sig på tron att islamska värderingar ska genomsyra samhället jämte en djupt konservativ exkluderande nationalism. Den rasistiska politiken har framförallt kommit att drabba landets minoriteter men även hat mot asiater har piskats upp av den rådande regimen. Enligt flera bedömare har AK-partiet utvecklats till ett rent fascistiskt parti på senare år. I SVT-intervjun kallar AK-politikern samma kurdiska styrkor som besegrade Islamiska Staten, för terrorister.

– Militäroffensiven ska driva bort de kurdiska terroristerna från vårt gränsområde, men framför allt vill vi att fler ska återvända hem, och det börjar människor göra nu, säger fascistpolitikern till SVT.

Stark kritik

SVT:s artikel har väckt många reaktioner på nätet. Många människor kritiserar artikeln för att vara partisk och för att framställa den turkiska regimen i gott dager. Någon som har reagerat är fackföreningsaktivisten Jenny Bengtsson som kallar artikelns fokus för sjukt. Även flera sidor på Facebook har reagerat på SVT. Facebooksidan ”Turkiska statens rätta ansikte” har bland annat manat sina följare att kontakta SVT och den ansvariga journalisten. Samma sak har aktivistgruppen ”Bojkotta Turkiet” gjort. ”Bojkotta Turkiet” skriver bland annat: ”SVT sprider ogenerad propaganda från den turkiska islamistregimen.”

 

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se