Kontakta oss

EKONOMI

Värdet på bitcoin fortsätter att svänga

Publicerat

den

Kryptovalutan bitcoin är världens största. Men det är inte utan att den svänger i värde. Under 2021 har bitcoin haft både höga toppar och djupa dalar. Frågan är var valutan kommer att ta vägen härnäst. 

Kryptovalutor har sedan dess gryning vuxit i allmänhetens intresse. Lika länge har de varit populära att investera i, eftersom dess värde stigit enormt genom åren. Idag ser vi också hur spelmarknaden börjar öppna upp för bitcoins. Om du ägnar dig åt betting med BankID har du förmodligen stött det de aktörer som du kan köpa in dig hos med bitcoin.

2021 ett vilt år för bitcoin

Ja, det råder inga tvivel om att bitcoin idag är etablerat. Men dess värde fortsätter att vara upp och ner. Likaså är det svårt att förutse hur bitcoin kommer att värderas under det kommande halvåret. Åtminstone baserat på hur kurvan sett ut hittills under 2021.

På den internationella tradingsajten CoinMarketCap kan vi gå tillbaka till starten på året och se att bitcoin inledde med ett värde på 29 000 dollar, vilket idag motsvarar drygt 250 000 svenska kronor. Valutan fortsatte därifrån att stiga i värde tills då att den 14 april nådde sitt största någonsin: 64 000 dollar, det vill säga närmare 570 000 svenska kronor.

Ökningen berodde då på mängden investeringar som gjordes i bitcoin världen över, och den ljusa framtid som valutan spåddes. I juli skedde däremot ett enormt bakslag för bitcoins värde, som då sjönk med 54% och tillbaka till cirka 29 000 dollar, det vill säga värdet startade året med.

Seden sitt stora fall har bitcoin däremot stadigt rört sig uppåt. I skrivande stund är värdet numera uppe på 44 000 dollar, alltså omkring 386 000 svenska kronor.

Därför svänger Bitcoin i värde

Det finns flera orsaker som gör att bitcoins värde svänger och att det anser vara en labil valuta för folk att investera i. Men den främsta anledningen är att det finns innehavare som äger stora delar av den totala mängden bitcoin.

I tillägg är många osäkra på hur länge bitcoin kommer att vara en het valuta. Som SVT rapporterade i maj förväntas Centralbankernas egna digitala valutor ersätta bitcoin på sikt. Det finns även en kritik mot bitcoin ur ett miljöperspektiv. Inte minst avstår Elon Musks företag Tesla numera från att ta betalt för bilar i bitcoin eftersom det kostar för mycket el att att upprätthållas.

Bitcoin har dessutom fått stigande konkurrens av andra kryptovalutor. Med andra ord ser dess framtid ut att vara fortsatt oviss.

Fortsätt läsa
Annons