Kontakta oss

DEBATT

Swexitfrågan kan göda invandringskritiska socialister

Publicerat

den

DEBATT   Vänsterpartiet vacklar i frågan om svenskt utträde från Europeiska Unionen. Skulle partiets programkommission gå igenom finns det inte ett enda riksdagsparti som vill gå ur EU. Det kan öppna upp dörren för mer en mer hårdför vänster som invandringskritiska Socialisterna Välfärdspartiet.

Inför EU-valet 2019 slopade Sverigedemokraterna kravet på ett svenskt utträde från EU. Jimmie Åkesson förklarade SD:s helomvändning i frågan med att han numera vill förändra EU inifrån. Nu är det kanske Vänsterpartiets tur att svika sina väljare. Vänsterpartiets programkommission föreslår nämligen att partiet ska göra som Sverigedemokraterna och slopa Swexit-kravet. Till skillnad från SD kommer Vänsterpartiet däremot låta medlemmarna avgöra frågan med en demokratisk omröstning vilket gör att vi EU-motståndare får förlita oss på att vänsterpartisterna tar sitt förnuft till fånga och behåller utträdeskravet.

Den brittiska högern gjorde Brexit till en cirkus. Förhandlingarna bröt ihop gång på gång och den konservativa regeringen lyckades inte infria de löften man gav till väljarna innan Brexit-omröstningen. Så här i efterhand kan man konstatera att de konservativa hantering av frågan har gjort Storbritannien svagare än någonsin. Sverige är däremot inte Storbritannien. Skulle en svensk vänsterregering förhandla ett svenskt utträde skulle utfallet knappast bli detsamma som i Storbritannien. Det förstår väljarna också.

Om Vänsterpartiet stryker utträdeskravet kommer riksdagen bestå av en åttaklöver som hyser ungefär samma åsikt om den nyliberala unionen. Av allt att döma kan det leda till ett uppsving för nya mindre partiet. Ett av dessa partier är Socialisterna Välfärdspartiet som har gjort sig kända som ett invandringskritiskt socialistparti. Partiet har kommunala mandat i Västervik och Uppsala men det senaste året har partiet fått tillökning av flera nya arbetsgrupper och lokalavdelningar i Dalarna, Stockholm och Östergötland. Av allt att döma kommer Socialisterna Välfärdspartiet växa ytterligare och partiets klara och tydliga ja till ett svenskt EU-utträde kommer vara en av anledningarna.

Vare sig makthavarna vill det eller ej finns det ett folkligt sug efter ett parti som vågar ja till ett svenskt EU-utträde. Senaste mätningarna från SOM-institutet visar att omkring 17 procent av väljarkåren är klart emot det svenska EU-medlemskapet. Det är mer än vad Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans i Sifos senaste opinionsmätning. Andelen personer som inte har någon bestämd åsikt ligger på 27 procent.

Det finns ett politiskt tomrum att fylla. Om Socialisterna Välfärdspartiet är mogna nog för att fylla detta tomrum återstår att se. Klart är däremot att partiets krav på att slopa den fria rörligheten inom EU har brett stöd, inte minst inom facken. Den fria rörligheten inom EU har nämligen lett till ökad lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Ett faktum som retar gallfeber på fackligt aktiva över hela landet. Som det ser ut idag finns det inte ett enda riksdagsparti som företräder dessa människor. Ska deras röster bli hörda måste dom rösta in nya partier till riksdagen. Vilket kan göda partier som Socialisterna Välfärdspartiet.

Som flyktingvän och EU-motståndare hoppas jag att Vänsterpartiet fortsätter vara bromskloss mot sådana partier. Vill Vänsterpartiet inte göda den typen av krafter gör dom bäst i att behålla kravet på EU-utträde.

 

Mikael Lundh – antirasistisk Swexit-förespråkare
redaktionen@aktuelltfokus.se