Kontakta oss

EU

Ylva Johanssons (S) nya lön – kvarts miljon i månaden

Publicerat

den

EU Steget från Sveriges arbetsmarknadsminister till EU-kommissionär blev en lukrativ affär. Nu tjänar Ylva Johansson nästan en kvarts miljon i månaden.

Förra vintern var hon en av de drivande i Januariöverenskommelsen. I somras var hon ytterst ansvarig för inskränkningen av strejkrätten. Den kraftiga högerpolitiken gjorde henne illa omtyckt inom partiet och den breda arbetarrörelsen. För att undvika att Ylva Johansson skulle belasta Socialdemokraterna valde partiets ledning att skicka henne till Bryssel. Idag sitter hon i EU:s högborg och myntar nya begrepp som ”tvingande solidaritet”.

Årslön för en personlig assistent

Vägen från statsråd till EU-kommissionär har inneburit ett lönelyft som vanligt folk bara kan drömma om. Ylva Johanssons nya månadslön är nästan lika mycket som en personlig assistent, ett vårdbiträde eller en städare tjänar ett helt år. Det vill säga 245 000 kronor. Och det är bara grundlönen. Förutom grundlönen har EU-kommissionärerna även rätt till mer skattepengar, bland annat kan dom begära ut utlandstillägg som motsvarar 16 procent av grundlönen. För Ylva Johansson blir det 39 280 kronor extra i månaden.

Här kan du läsa mer om hur mycket kommunanställda tjänar i Sverige. Klicka på din kommun och jämför valfritt yrke med EU-eliten.

Ylva Johansson har valt att inte kommentera sin nya lön.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se