Kontakta oss

INRIKES

Ylva Johanssons nya monsterlön motsvarar 29 fattigpensionärer: ”Jättekul”

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET  Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har nominerats att bli Sveriges nya EU-kommissionär. Det nya jobbet innebär nya politikerförmåner och en ny saftig monsterlön som motsvarar drygt 29 stycken fattigpensionärer. ”Jättekul” säger Ylva Johansson i en kommentar.

Precis innan riksdagens sommaruppehåll drev Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson igenom antistrejklagar som riskerar att förlama den svenska fackföreningsrörelsen. Nu kommer belöningen. Ylva Johansson nomineras till jobbet som Sveriges nya EU-kommissionär och kommer få en ny monsterlön. Det nya jobbet som EU-kommissionär innebär att Ylva Johansson kommer få en saftig lönehöjning på drygt 90 000 kronor i månaden.

29 fattigpensionärer

Som svenskt statsråd har hon 139 000 i månadslön. Som EU-kommissionär kommer Johansson tjäna över 22 000 euro i månaden, det vill säga mer än 230 000 svenska kronor med dagens valutakurs. Idag ligger den svenska garantipensionen, vilket i folkmun brukar kallas för fattigpension, på 7899 kronor i månaden för en ensamstående pensionär. Det innebär att Ylva Johanssons nya lön motsvarar drygt 29 stycken svenska fattigpensionärer. När Ylva Johansson kommenterar nyheten säger att det är ”jättekul.

– Jag har älskat att vara arbetsmarknadsminister i Stefans regering men det känns också jättekul att gå vidare. Jag känner mig redo, säger Ylva Johansson till Expressen.

Glad Stefan Löfven

Beslutet att regeringen nominerar Ylva Johansson till ny EU-kommissionär kom tidigare idag. I en kommentar på Socialdemokraternas hemsida beskriver statsminister Stefan Löfven Johansson som mycket kompetent och säger att hon kommer bidra till en handlingskraftig kommission.

– Ylva Johansson är mycket kompetent med lång erfarenhet av både regeringsarbete, EU-arbetet i ministerrådet och kontakter med EU-kommissionen. Hon har ett stort engagemang och kommer bidra till en handlingskraftig kommission, säger statsminister Stefan Löfven.

Förstörde den svenska modellen

När Ylva Johansson drar flyttlasset till Bryssel kommer hon lämna en sargad arbetsmarknaden bakom sig. Den 18 juni röstade Sveriges riksdags igenom Ylva Johansson och Socialdemokraternas förslag om inskräkningar i strejkrätten. Den i augusti trädde antistrejklagarna i kraft. Nu hotas den svenska arbetarklassen av lönedumpning och gula fackförbund som står på arbetsköparnas sida.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se