Kontakta oss

INRIKES

Ystads Allehanda spred fake news om Expo för att smutskasta Aktuellt Fokus

Publicerat

den

FAKE NEWS Den liberala tidningen Ystads Allehanda använde sig av Expo som källa för att smutskasta Aktuellt Fokus. Men vid en närmare titt på vad Ystads Allehanda skriver framgår det att tidningen ljuger. ”Det var min bedömning” säger den ansvariga journalisten.

Ystads Allehanda har gjort en hel nyhetsartikel om att Simrishamns kommunalråd Karl-Erik Olsson har delat en artikel från Aktuellt Fokus. I artikeln försöker tidningen klistra på Aktuellt Fokus politiska tramsbegrepp som inte stämmer. Utöver det går man till angrepp mot mig på grund av mitt journalistiska arbete och försöker utmåla mig som ”yttervänster”. Som källa hänvisar Ystads Allehandas reporter, Torun Börtz, till en intervju i tidskriften Expo. Men enligt Expos chefredaktör, Daniel Poohl, som gjorde intervjun stämmer inte det som Ystad Allehanda skriver. Expo har aldrig beskrivit mig som ”yttervänster”.

– Nä, inte extremist, jag tolkar det som att ni är en nyhetskanal och en opinionsdrivande sajt utifrån ett ganska öppet och tydligt vänsterperspektiv, säger Daniel Poohl och tillägger att han tycker att Aktuellt Fokus är populistisk och att han inte litar på AF som källa utan att läsa artiklarna.

Till skillnad från reportern på Ystad Allehanda har Daniel Poohl inga problem med att definiera vad han menar med extremistsajt.

– Och vad är en extremistsajt? Nordfront är en extremistiskt sajt i hela sin framtoning, där dom avskärmar sig fullständigt från mainstreamsamhället. Ett slags ”allt eller inget”. Det är extremism för mig, säger han och påpekar att han är kritisk till extremistbegreppet rent generellt.

När jag läser upp vad Ystad Allehanda skriver och att de källhänvisar till Expo säger han:

– Nä, jag skrev inte att du befinner dig på yttersta vänsterkanten, jag skrev att din resa gick så långt till vänster att du till slut lämnade miljön, det är viss skillnad, du kan ju i det fallet faktiskt bara citera vad vi skriver.

”Ja det var min bedömning”

När jag ringer upp Ystad Allehandas reporter Torun Börtz vill hon inte ta åt sig av någon kritik men till en början svarar hon på mina frågor. På frågan om varför hon inte kontaktade mig inför publicering svarar hon att hennes artikel handlade om kommunalrådet

Har du läst intervjun som…

– Ja och vi länkar till den dessutom.

Jag pratade precis med Daniel Poohl som skrev artikeln och gjorde intervjun och han håller inte med om er beskrivning.

– Nähä. Jag har ju läst artikeln och citerat artikeln.

Skärmavbilder från Expo och Ystads Allehanda

Där står ju ingenting om ”yttersta vänsterkanten” utan han skriver ju bara att min politiska ideologiska resa vänsterut drev mig bort från högerextremismen.

– Jaha, okej.

Jag förstår inte riktigt vad du fick det här med ”yttersta vänsterkanten” ifrån för det står ju faktiskt inte i artikeln.

– Kanske inte det men jag har ju läst och tittat på Aktuellt Fokus. Jag har läst artiklar på sidan innan jag gjorde den bedömningen.

Och då utgick du från att det var på yttersta vänsterkanten?

– Ja det var min bedömning av materialet som finns på eran sajt.

När jag frågar Torun Börtz om hon kan hänvisa till det material hon nämner så kan hon inte det utan skyller på att hon inte har sajten framför sig.

Hur definierar du extremism?

– Jag kan inte sitta och hålla nån lång diskussion med dig om hur jag definierar olika saker.

Jo det bör man kunna styrka som journalist.

– Jag ber vår redaktionschef att ringa upp dig, det kanske är bättre, säger Torun Börtz och avslutar samtalet.

Någon redaktionschef har hittills inte ringt upp.

Godkänd extremism enligt Ystads Allehanda?

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons