Kontakta oss

INRIKES

Högerextrem uppgiftslämnare uthängd av antifascister

Publicerat

den

INRIKES Det antifascistiska nätverket AFA Stockholm har hängt ut en före detta uppgiftslämnare som har försett antifascister med information om den högerextrema miljön. Den uthängda personen är dotter till en känd svensk musiker – som själv tar avstånd från fascism och högerextremism.

Den högerextrema informatören ska ha börjat sin bana inom det numera nedlagda nätverket Fria Nationalister. Det var ett militant nätverk som verkade för att radikalisera ungdomar och angripa politiska motståndare. År 2010 ska kvinnan ha rekryterats av den antifacistiska rörelsen i Göteborg. Efter ett tag blev hon provmedlem i den nedlagda organisationen, Revolutionära Fronten. Vilket även finns dokumenterat.

Efter att Revolutionära Fronten ifrågasatt hennes lojalitet blev hon utkastad. Trots det fortsatte hon ha kontakt med andra aktörer i den antifascistiska rörelsen, däribland AFA Stockholm. AFA Stockholm går även ut med att kvinnan ska ha hjälpt dem att lokalisera en lokal tillhörande Nordisk Ungdom, vilket slutade med att antifascister attackerade lokalen och fick den nedstängd.

Enligt AFA Stockholm väljer de att hänga ut sin egen uppgiftslämnare eftersom de anser att hon valt sida. AFA Stockholm skriver att de gav uppgiftslämnare ett ultimatum för drygt en vecka sedan.

”För bara en vecka sedan ställde vi därför ett ultimatum till henne att om hon fortsätter att blocka kontakten med oss så kommer hon att mista sitt frikort som medlem i Nordisk Ungdom. Hon valde dock att blocka oss återigen och därmed har hon förbrukat förtroendet och våran överenskommelse.”

Den uthängda kvinnan är dotter till en känd svensk musiker inom den svenska punkscenen. Musikern har tagit avstånd från fascism ett stort antal gånger och även föreläst mot rasism.

Källa: AFA Stockholm: Vi avslöjar identiteten på vår uppgiftslämnare i Nordisk Ungdom

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se