Kontakta oss

UTRIKES

14 döda i ny IS-attack i Afghanistan

Publicerat

den

Kabul nattetid - Foto: Wikicommons media

AFGHANISTAN Under tisdagen dödades 14 personer av vägbomber i centrala Afghanistan. Terrorattacken är den senaste i raden som har inträffat i Afghanistan de senaste veckorna.

Med våld och terror försöker den islamistiska terrorsekten Islamiska Staten ta över delar av Afghanistan. Så sent som idag apterade terrorsekten två vägbomber i staden Bamiyan i centrala Afghanistan. I bombattentatet dödades 13 civila och en vägpolis, omkring 45 personer skadades. Myndigheterna talar om stora materiella skador på platsen.

I lördags dödades 8 personer och 31 skadades i samband med att IS-terrorister bombarderade huvudstaden Kabul med granatkastare. Minst 23 granater slog ned i staden varav en träffade den iranska ambassadbyggnaden.

Den 2 november utförde IS en fullskalig terrorattack mot universitetet i Kabul. 22 personer dödades och 22 skadades.

Den 24 oktober utförde terrorsekten ett bombdåd mot ett utbildningscenter i Kabul. Majoriteten av de 24 dödsoffren var tonåringar.

Terrorattentaten ovan är bara några av de dåd som utförts den senaste tiden. Islamiska Staten har det uttalade målet att rensa Afghanistan på shiamuslimer och urföra folkmord på den etniska minoriteten haazarer. IS har även det uttalade målet att ockupera fysisk mark för att upprätta en islamistisk stat som utövar stränga sharialagar. I skrivande stund strider terrorsekten mot både amerikanska och afghanska soldater. Samt mot islamistiska talibanrörelsen som också vill upprätta en islamistisk stat med stränga sharialagar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se