Kontakta oss

UTRIKES

Kristna fundamentalister allt större terrorhot

Publicerat

den

KRISTNA HÖGERN    Hotet från kristna fundamentalister blir bara värre och värre i USA. Myndigheterna talar om terroristhot och landets abortläkare vittnar om grova hot, intrång och rädsla för att bli mördade av kryppskyttar.

Förra året rapporterades rekordmycket trakasserier och hot mot abortkliniker i USA. Det rapporterar SVT som har gått igenom siffror från National Abortion Federation. 2019 rapporterades fler än 1500 fall av olaga intrång, den högsta siffran sedan NAF började föra statistik över hoten mot abortklinikerna för 20 år sedan. Misshandel och våldsamma attacker mot personal ökade från 15 till 24 fall förra året. Hot på nätet och via telefon ökade med 125 procent mellan 2018 och 2019 – från 1388 till 3123.

Året hann knappt början förrän den första attacken ägde rum. Den 3 januari exploderade en tidsinställd brandbomb vid en klinik i Delaware. Den 26 mars sköt FBI ihjäl en högernkristen terrorist i samband med en husrannsakan mot mannen. Den skjutna mannen hade planerat att utföra en fullskalig terrorattack mot en abortklinik i Kansas. Så sent som den 10 oktober attackerades en abortklinik i Florida med flera brandbomber.

Abortläkaren Julie Burkhart som driver en klinik i Kansas vittnar om grova våldshot och om hur byggnaden har bombats.

– Byggnaden har bombats och översvämmats. Ett dödshot är fortfarande skakande eftersom det var så grovt: Följa efter mig, släpa ut mig ur bilen och slå mig sönder och samman, säger Julie Burkhart till SVT.

När Abortläkaren talar med SVT säger hon att det är bra att abortklinikens inte har så många fönster och att de få fönster som finns sitter högt upp. Detta eftersom det kan skydda personalen mot eventuella kryppskyttar.

– Om vi skulle råka ut för en krypskytt, så är det säkrare för personalen, säger Julie Burkhart till SVT.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se