Kontakta oss

UTRIKES

Så reagerar IS på talibanernas maktövertagande

Publicerat

den

INRIKES    Terrorister från terrorsekten IS uppges försöka fly från talibanerna. På sociala medier har IS-anhängarna reagerat minst kyligt på talibanernas maktövertagande.

Under lördagen började uppgifter florera om att terrorsekten IS tagit sin in på flygplatsen i Kabul. Enligt källor som Expressen har talat med kommer uppgifterna franska och amerikanska underättelsetjänster som uppger att IS kan ha tagit sig in på flygplatsen och kan finnas bland alla de tiotusentals människor som försöker fly från landet.

Relationen mellan talibanerna och IS är allt annat än god. Talibanerna har bland annat förklarat krig mot den ökända terrorsekten och strider mellan de bägge islamisterna har skett flera gånger de senaste åren.

Till Aktuellt Fokus uppger en källa med god insyn i Islamiska Statens propagandakanaler att IS knappt har reagerat på talibanernas maktövertagande. Fram tills i torsdags kommenterade IS inte ens maktövertagandet. När terrorsekten väl kommenterade talibanernas maktövertagande valde IS att sprida konspirationsteorier om att talibanerna samarbetar med USA. Enligt IS har USA och talibanerna ett hemligt samarbete som går ut på att bekämpa IS. Enligt de mer hårdföra IS-anhängarna på nätet har talibanerna vänt den sanna jihadismen ryggen för längesen.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se