UTRIKES

17-årig flicka fredade sig mot våldtäktsman – riskerar fängelse

DANMARK| Den 17-åriga flickan från Sønderborg i Danmark blev sexuellt antastad. När förövaren försökte dra av hennes byxor gick hon till motattack och pepparsprayade honom. Nu riskerar tonårsflickan fängelse i det högerstyrda landet.

Att flickan riskerade att bli våldtagen verkar staten inte bry sig om. Precis som i Sverige är det förbjudet att skydda sig med pepparspray i Danmark – Men bara för privatpersoner, poliser och väktare får pepparspraya hur mycket de vill utan att riskera något.

I torsdags gjorde den 17-åriga flickan en polisanmälan gällande överfallet. I anmälan framgår det att mannen försökte knäppa upp hennes byxor, när han lyckades med det försökte han även dra av henne byxorna. I samband med det ska flickan ha fått upp sin pepparspray sprayat mannen i ansiktet varpå han valde att fly från platsen.

Enligt polisen spelar det ingen roll om man hotas av våldtäkt eller inte, pepparspray innehåller nämligen pepparextrakt från en chilifrukter och enligt staten ska det jämföras med gatustridsvapen och knivar. Den som ertappas med pepparspray i Danmark riskerar att dömas för olaga vapeninnehav och riskerar allt från böter upp till tre månaders fängelse.

På sociala medier rasar den danska allmänheten mot polisens behandling av flickan. Många menar dessutom att lagen är förlegad och att privatpersoner måste ges möjlighet att försvara sig själva. Enligt uppgifter till Aktuellt Fokus har flera socialister i Danmark sagt sig vara reda att betala flickans böter om hon skulle bli fälld.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

3 kommentarer

3 Comments

 1. Thomaz Wiberg

  2016-01-27 den 18:16

  Det är självklart tragiskt att polisen väljer att göra på det här sättet. Ur moralisk synpunkt handlade flickan helt rätt i min mening och hade hon använt en laglig spray hade det heller inte varit något problem..

  Håller även med om att den rådande lagen ÄR förlegad och bör ändras omgående både i Danmark och Sverige.
  Hoppas det stannar vid böter och att hon får hjälp att betala det som utlovats..

 2. Hasse Svensson

  2016-01-27 den 17:12

  Det finns flera lagliga pepparsprayer i Sverige. En är BodyGuard 2.0 som finns att köpa på Teknikmagasinet och Kjell & Co för 199:-
  Visar man kvitto och polisanmälen så får man en ny om man tvingats använda den.

  • anders jörgensen

   2016-01-27 den 19:33

   du kan ju pröva skillnaden med att gnugga aceton i ögonen som den lagliga innehåller och en malen habanero som inte ens är i närheten i scoville som pepparspray är.
   den lagliga är perfekt för företagare som vill göra sig en hacka på att sälja en produkt som gör en gärningsman bara mer förbannad.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp