Kontakta oss

UTRIKES

50 000 ur minoritetsfolket Rohingya har flytt från militärdiktaturen

Publicerat

den

BURMA| Tiotusentals människor ur den muslimska minoriteten Rohingya har flytt från militärdiktaturens Burma till Bangladesh. Sedan den 9 oktober i år handlar det om cirka 50 000 personer, uppger Bangladeshs utrikesdepartement i ett uttalande.

Aktuellt Fokus har tidigare publicerat en iFokus artikel om Rohingya folk – världens förtryckta minoritet. Artikeln går grundligt igenom förtrycket och våldet som militärdiktaturen i Burma utsätter folkgruppen Rohingya för. Rohingya flyr undan militärdiktaturens våld i delstaten Rakhine. Flyktingarna har vittnat om gruppvåldtäkter, tortyr och mord som begåtts av Burmas armé.

Sydostasien var tidigare ockuperat av flera kolonialmakter. Efter att kolonialmakterna lämnat området och stater bildats blev det flera folkgrupper som stod utan stat. Rohingya folket är en av de grupperna som kämpade för en egen stat utan framgång. Majoriteten av Rohingya folket bor i Burma och Bangladesh. Burma nekar Rohingya minoriteten medborgarskap och andra mänskliga rättigheter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons