Kontakta oss

UTRIKES

Socialistisk federation växer i Syrien

Publicerat

den

SYRIEN| Kurdiska grupper och andra minoriteter i norra Syrien går samman för att bilda en autonom federation. Den turkiska diktaturen är den största motståndaren.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Norra Syriens Federation. Då var det de tre kurdiska självstyrda enklaverna Kobani, Jazeera och Afrin som gick samman i ett frihetligt socialistiskt samhällsexperiment. Nu rapporterar TT att det lagts fram ett nytt utkast som ska omfatta flera arabiska områden och även andra minoritetsområden som al-Raqqa och Deir Ezzor.

Företrädare för den multietniska federationen berättar att ett utkast för en konstitution har godkänts. En kommitté kommer att förbereda val som kommer ske i två omgångar. Första valet kommer behandla regionalt administrerade områden. Det andra valet kommer att utse en central federal regering.

Sedan tidigare finns den multietniska alliansen SDF som strider mot ISIS. SDF består främst av de kurdiska gerillorna YPG & YPJ men även av andra arabiska grupper och minoritetsfolk som slutit sig samman för att försvara sig mot ISIS.

Det största partiet i norra Syrien är det kurdiska Demokratiska Unionspartiet, PYD. De är terrorlistade av diktaturen Turkiet som terrorlistat alla kurdiska grupperingar. Turkiet ligger redan i inbördeskrig med sin kurdiska minoritet och jobbar hårt för att kurderna i grannländerna inte ska få något inflytande. Turkiet har stött ISIS när de invaderade kurdiska områden. När kurdiska gerillorna avancerat framåt in i ISIS-ockuperade områden har Turkiet fördröjt offensiverna med att bomba och skicka in sina egna Nato-trupper mot kurderna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se