Kontakta oss

EKONOMI

 6 tips för en bättre ekonomi 2022

Publicerat

den

Vi som bor i Sverige har turen att leva i en välfärdsstat. Tur och tur – det är något vi skapat genom hårt arbete och politisk vilja genom århundradena. Hur bra skyddsnät det än finns i samhället har var och en av oss själva ansvarar för vår privatekonomi. Och det är viktigt. Håller inte hushållskassan blir det dyrt i form av lån, inkassokrav och i värsta fall Kronofogden.

Bättre då att se över ekonomin. I denna artikel har vi letat upp några av de bästa tipsen från Sveriges privatekonomer för hur du kan förbättra din egen ekonomi under 2022.

1. Förstå grunderna

Först och främst – ekonomi är i grund och botten ganska enkelt. Ekonomi består av två delar: Inkomster och utgifter. Så länge som inkomsterna är större än utgifterna är allt lugnt. Vill du förbättra din privatekonomi under 2022 måste du antingen höja din inkomst eller minska dina utgifter, men gärna både och. Svårare än så är det egentligen inte.

I vilken ända ska man börja? Det är inte så noga, men det kan vara bra att plocka lite ”lågt hängande frukt” först.

2. Skär ner på onödiga utgifter

Lönen är svår att påverka över en natt, men du kan på några timmar göra en riktig revolution med dina kostnader. Ta ett papper och skriv ner alla de utgifter som du har under månad. Logga in på din bank och titta i kontohistoriken. Sök i mailen för att komma ihåg alla prenumerationer, abonnemang, streamingtjänster och liknande som du har. När du lägger ihop allt ser du svart på vitt vad det kostar. Fundera på vilka utgifter du kan skippa helt och hållet och vilka du kan skära ner på.

Ett tips är att vara extra noggrann med återkommande kostnader – dessa tenderar att vara riktiga pengatjuvar – månad in och månad ut. Ett annat tips är att planera inköpen, inte minst livsmedel. Du har många kronor att spara på att planera i stället för att köpa sporadiskt och på impuls.

3. Samla lånen hos ett företag

De flesta av oss har privatlån, smålån eller billån utöver eventuellt bolån. Många har fler än ett lån. Det finns stora pengar att tjäna, varje år, på att samla lånen hos en enda långivare. Här kan du läsa hur det fungerar. Det medför flera fördelar. Du får en enda faktura varje månad med ett belopp att betala. Det innebär dels att du får färre avgifter att betala, dels att summan att betala varje månad troligtvis blir lägre. Dessutom minskar du risken att du missar en avi, något som annars kan leda till inkasso och i värsta fall Kronofogden.

4. Öka dina intäkter

När du har skurit ner på utgifter i form av konsumtion och lån kan det vara dags att titta på inkomstsidan. När förhandlade du din lön senast? Allt för många svenskar jobbar år efter år hos samma arbetsgivare utan att ställa några egentliga krav på att få en högre lön. Gör du ett bra jobb? Då finns det stor sannolikhet att din arbetsgivare kan tänka sig att ge dig en bättre lön också. Som minimum ska du se till att din lön ökar i takt med inflationen, men troligtvis förtjänar du mycket mer. Är din arbetsgivare inte medgörlig kan det löna sig att byta jobb om det innebär att du får en högre lön. Stå på dig!

Att kvällsjobba eller tjäna lite extra pengar på nätet genom Fiverr eller någon annan gig-tjänst kan vara ett sätt att dryga ut hushållskassan med några tusenlappar extra varje månad.

5. Skaffa dig en buffert

Vad gör du om plötsligt måste byta frys? Eller om du får fel på bilen och bilverkstaden säger att det tyvärr knappast lönar sig att laga den? Då behöver du pengar. I det läget tar många ett privatlån, vilket kan bli dyrt i from av ränta och avgifter. Ett bättre sätt är att ta pengar från en egen sparbuffert. Till skillnad från lån är det helt gratis. En av privatekonomernas bästa tips är att snabbt försöka bygga upp en sparbuffert som fungerar som stöd när du får en oväntad utgift.

Sätt undan en tusenlapp eller två varje månad tills du byggt upp en buffert som motsvarar en eller flera månadslöner. Sedan kommer du att känna dig mycket tryggare i vetskap om att du alltid har täckning för alla småutgifter och kanske även lite större kostnader.

6. Starta ett långsiktigt sparande

Slutligen är privatekonomernas tips att gradvis bygga upp ett långsiktigt sparande. Börja som sagt med bufferten men därefter gör du klokt i att fortsätta spara och lägga pengarna i fonder eller aktier i stället. Enklast är att köpa ett par indexfonder varje månad, gärna med ett automatiskt sparande. På sikt innebär det att du kan bygga upp ett ganska så stort eget sparande, något som ger dig en extra trygghet – eller så småningom en bättre pension.

 

Fortsätt läsa
Annons