Kontakta oss

I SAMARBETE MED ETT FÖRETAG

Januaristäda din ekonomi

Publicerat

den

Då så har klockorna ringt in det nya året. 2022 är här och förhoppningsvis blir det mindre av pandemi, politiskt kaos och annat elände och mer av glädje för oss alla. Så här i början av året brukar det vara på sin plats att städa upp lite i sin egen ekonomi i samband med att vi städar bort de sista resterna från det sedvanliga jul- och nyårsfirandet.

Just januari brukar vara den tuffaste månaden för de flesta. Fattigmånaden. Anledning nog att vända lite extra på kronorna. Bättre privatekonomi innebär också mer trygghet i vardagen och att du slipper förlita dig på dyra banklån för att täcka eventuella glapp i hushållets kassa.

Här är våra tips på hur du börjar året på rätt fot.

Blunda inte för faktum

Bara tanken på ekonomi kan vara nog för att ge upp. Det känns lätt övermäktigt att börja gräva bland kvitton och transaktioner, göra budget med mera. Tråkigt! säger de flesta. Men det är bara att kavla upp ärmarna och ta tag i ekonomin för räkningarna ska betalas och lönen kommer inte än på ett tag. Sätt i gång även om det känns jobbigt – du kommer att märka att det är lättare än vad du tror.

Skaffa en app för din ekonomi

Har du väl bestämt dig kanske det är på sin plats att försöka hitta ett sätt att få koll på ekonomin på enklast möjliga sätt. En app i mobilen som Dreams, Klövra eller Nowo hjälper dig att se hur du spenderar pengarna och sätta upp sparmål. Det är nästan fascinerande hur roligt det blir med ekonomi med en sådan app i mobilen. Gratis är det också.

Planera inköpen

Den största boven i mångas privatekonomi är de små oplanerade inköpen. Till synes små utgifter blir tillsammans en stor kostnad när du räknar ihop det. Alltså bör du göra tvärt om. Gör en veckomeny, skriv en matnota och storhandla i en större matbutik. Dels är priserna lägre, dels blir det mindre impulsköp. Om du dessutom ser till att få i dig något innan du går hemifrån minimerar du risken att du köper på dig dyr och onyttig färdigmat och godis när du är ute och handlar.

Ta det lugnt med shoppingen

Nya kläder, hemmabio, en ny dator. Allt sådant är kul, men ofta är det utgifter som kan vänta eller som vi kan hoppa över helt och hållet. Gör en önskelista med saker som du funderar på att köpa och tänk över det hela några dagar eller någon vecka innan du slår till. Jämför priser, låt idén mogna. Förbud dig själv att göra impulsköp och använd aldrig kreditkortet för shopping. Kan du sedan köpa mer begagnat i stället för nytt kommer du att märka en stor skillnad i din ekonomi.

Lova dig själv börja spara långsiktigt

Slipp hamna i ett läge där du märker att pengarna inte räcker hela månaden. Årets första månad är ett perfekt tillfälle att påbörja ett långsiktigt sparande något som ger dig ökad trygghet. Sätt av en slant varje månad. Gärna så mycket som möjligt, men några hundralappar är mycket bättre än ingenting. Fonder är ett bra val eftersom det är enkelt och du kan till och med sätta upp ett automatiskt sparande. Här finns tips kring fonder och du läsa om hur du kommer i gång som nybörjare här. Men innan du börjar med ett fondsparande är det klokt att bygga upp en liten sparbuffert på ett bankkonto som du kan använda för oförutsedda utgifter.

Håll koll på de återkommande utgifterna

Utgifter som återkommer varje månad är sådana som du bör hålla extra bra koll på. Det kanske känns oskyldigt med streaming för exempelvis 129 kronor per månad, men det blir faktiskt 1548 kronor på ett år. Du har säkert redan flera sådana återkommande kostnader. Elabonnemang, mobil, bredband, gymkort, ljudböcker, busskort och så vidare. Många av dessa är det svårt att klara sig utan, men poängen är – se ändå över vart och en av dessa. Kanske betalar du för ett onödigt stort paket? Det kanske finns billigare alternativ? Ibland finns möjligheten att betala för ett helt år och få en eller två månader gratis. Inte illa!

Sälj saker du inte behöver

Varför sitta och muttra över en skral ekonomi när du med stor sannolikhet har flera prylar hemma som du inte använder och som du kan sälja? Enligt en undersökning från Sifo Kantar har svensken i snitt 38 saker hemma som inte används och som tillsammans är värda nästan 20 000 kronor. Lägg ut lite annonser på nätet. Vem vet – kanske är det någon annan som också vill spara en slant genom att köpa begagnat och som hittar just dina saker? Bra för miljön är det också.

 

Fortsätt läsa
Annons