Kontakta oss

INRIKES

AfS-kandidat samarbetar med islamister

Publicerat

den

INRIKES AfS-kandidaten Christian Peterson kartlägger demokratiaktivister åt den turkiska islamistregimen. Partiledaren vill inte ge några kommentarer.

Inför höstens val har det högerextrema partiet Alternativ för Sverige försökt framställa sig som ett antiislamistiskt parti. Samtidigt visar det sig att en av AfS mest profilerade företrädare samarbetar med den islamistiska regimen som har beväpnat IS-terrorister. Det avslöjar tidningen Syre.

Så sent som den 18 juni berättade Christian Peterson att han hade mejlat videoklipp på ”kurdiska våldsbejakande vänsterextremister” till turkisk regimmedia. Enligt tidningen Syre förklarade han även att han vill göra kartläggningar till turkiska myndigheter. Till tidningen säger Peterson att syftet med kartläggningarna är att han vill att Turkiet ska ge sig på det han kallar för ”vänsterextremister”.

På frågan om Christian Peterson även har samröre med den islamistiska underrättelsetjänsten MIT svarar han att vill använda lagliga medel för att slå ned på de så kallade ”vänsterextremisterna”.

– Jag har inget samröre med dem, jag vill bara använda alla lagliga medel för att slå ned de vänsterextrema strukturerna. Jag fick idén om att man skulle kunna tipsa både turkisk media och myndigheter om terrorkopplade individer som springer runt i Sverige och trakasserar folk.

Gav vapen till IS

Turkiets underrättelsetjänst MIT har tidigare avslöjats med att pumpa in vapen till den extrema terrorsekten Islamiska Staten. 2015 kunde bland annat Reuters visa hemliga domstolsdokument där det framgår att Turkiet bland annat smugglade missiler och handgranater till terrorsekten.

Enligt domstolsdokumenten kördes vapnen över gränsen mellan Turkiet och Syrien i lastbilar som ledsagades av MIT och sedan vidare till IS-kontrollerade områden. Enligt rapporten som Reuters tog del av vapentransporterna över gränsen efter att MIT-agenter hotade gränspolisen och fysiskt hindrade att fordonen genomsöktes. Efter avslöjandena om samarbetet mellan den turkiska regimen och IS kallade president Erdogan vapentransporterna för ”hjälpsändningar”.

2017 besegrade det kurdiska självstyret i norra Syrien IS självutnämnda huvudstad Raqqa. Det kurdiska självstyret strävar efter en demokratisk region där alla människor oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning accepteras.

Kandiderar för AfS

Till höstens val kandiderar Christian Peterson till riksdagen för Alternativ för Sverige. Peterson är nummer 22 på AfS valsedel. AfS partiledare Gustaf Kasselstrand vill inte ge några kommentarer om Petersons samarbete med den islamistiska regimen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se