Kontakta oss

UTRIKES

Här hyllar YPJ-gerillan svenska aktivister

Publicerat

den

Faksimil X

SVERIGE/KURDISTAN YPJ-gerillan besegrade Islamska staten. Nu hyllar de svenska aktivister i en film på sociala medier.

I maj rapporterade Aktuellt Fokus om att svenska Rojavakommittéerna startat en insamling till stöd för Kvinnornas Försvarsenheter (YPJ) i Norra Syrien tillsammans med Vänsterpartiets förening i Malmö. Nu är insamlingen klar och enligt Rojavakommittéerna så fick de in hela 114.541 kronor. Pengarna har överräckts till YPJ som svarar med en videohälsning.

I videohälsningen som Rojavakommittéerna lagt upp på microbloggen X, tidigare Twitter, så syns YPJ:s talesperson Rûksen Mihemed flankerad av två soldater som bär svenska Rojavakommitteéernas t-shirt.

– Vi sänder våra varmaste hälsningar till Rojavakommittéerna för den soidaritet och det stöd som de alltid visat för revolutionen i Rojava, särskillt för YPJ. Vi hyllar dem. Det är viktigt för oss med stöd från vänner som dem. För YPJ kämpar en kamp för alla kvinnor världen över och räddade världen från Islamska Statens mörker.

 

Besegrade IS

Kvinnornas Försvarsenheter (YPJ) var tillsammans med Folkets Försvarsenheter (YPG) och Kurdistans Arbetarparti (PKK) de krafter som slog tillbaka terrorgruppen Islamska Staten och stoppade det pågående folkmordet mot den Yazidiska minoriteten i Syrien.

I det avtal som regeringen slöt med Erdogan i Madrid 2022 så förutsatte sig svenska staten att inte stödja PYD och YPG (där YPJ ingår). När Aktuellt Fokus talade med aktivisten Christoffer i maj så sa han att Rojavakommittéerna ville utmana avtalet med sin insamling.

– Avtalet som slöts i Madrid handlade om PKK. Men enligt Erdogan så innefattar ”PKK” också YPG och YPJ som han ser som PKK:s Syriska gren. Vi vill genom vår insamling visa att Erdogan har fel, YPG/YPJ innefattas inte av den nya lagen.

På frågan om Christoffer oroades av att insamlingen kan äventyra ett svenskt Nato-inträde så svarade han:

– Om Erdogan eller hans efterträdare blir ledsen för att vi vill stödja de demokratiska, feministiska och sekulära krafter som besegrade Daesh, då får det stå för honom. Det är som det gamla ordspråket ”visa mig dina vänner och jag ska säga dig vem du är”.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se