Kontakta oss

INRIKES

Norrköpingsföretagare döms till fängelse

Publicerat

den

ÖSTERGÖTLAND   Kapitalister döms till fängelse för grova ekobrott. Gynnades av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

I en dom i Norrköpings tingsrätt har 5 företagare i åldrarna 32-43 år dömts till fängelsestraff på mellan 6 månader och 5 år. De har dömts för fyra fall av grovt bokföringsbrott, tre fall av bokföringsbrott, fyra fall av grov näringspenningtvätt, ett fall av skattebrott och ett brott mot aktiebolagslagen.

I början av 2019 fick polisen fick kännedom om att en då 39-årig företagare hade mycket hög omsättning på sina konton, både privata och företagsanknutna. Stora summor gick ut och in på kontona, total en bit över 41 miljoner kronor under åren 2016-2018. Polis och åklagare tyckte sig se ett mönster i transaktionerna i 39-åringens och hans bröders bolag.

I oktober 2020 gjordes ett tillslag mot de tre bröderna som bedrivit olika typer av näringsverksamhet i Norrköping under lång tid. Bland annat spel- och kioskverksamhet samt restauranger. Bröderna frihetsberövades under en tid och utredningen växte snabbt i omfattning. Utredningen utvidgades snart till att omfatta även ett par bröder i en annan Norrköpingsfamilj och ännu ett företag.

Företagaren själv hävdade i rättegången att de stora pengaströmmarna handlade om lån till och från vänner för bland annat spel. Tingsrätten menade dock, i likhet med åklagaren att det hela varit en affärsmässigt verksamhet. Dessutom handlade det om stora belopp utan någons som helst dokumentation. 39-åringen och en yngre broder dömdes därför för grov näringspenningtvätt.

Gynnade av borgarna

Den huvudåtalade åtalades för grovt bokföringsbrott i fyra fall och dessutom riskerar näringsförbud. Han är en av två ägare av företaget Motala Badbyxan 1 AB, som äger eller ägt vandrarhemmet Skogsborg, Motala. En verksamhet som det borgerliga styret i Motala med starkt stöd från Sverigedemokraterna sålde till bröderna med kompanjoner. När de köpte vandrarhemmet var det som uppträdde som företrädare för köparna.

Vandrarhemmet ägs och drivs fortfarande av den huvudåtalade.

Straff

Den huvudåtalade dömdes till 6 månaders fängelse och 4 års näringsförbud, hans ena bror till 5 års fängelse och 7 års näringsförbud och en annan bror till 2 år och 9 månaders fängelse, samt 5 års näringsförbud. En av de övriga dömda har också fått näringsförbud.

Anders Svensson
at.svensson@gmail.com