Kontakta oss

INRIKES

Aktivister startar insamling efter ”juridiskt bullshit”-åtal mot buande antirasist

Publicerat

den

malmo-kopiaMALMÖ| På tisdag hålls rättegången mot den antirasist som åtalats för störande av allmän sammankomst i samband med en demonstration mot Pegida i Malmö i juni förra året.

I samband med en demonstration mot den rasistiska gruppen Pegida i Malmö i juni förra året åtalades en person för störande av allmän sammankomst. Enligt polisen som omhändertog kvinnan ska hennes brott ha varit att, liksom de andra 1000 malmöiter som deltog i demonstrationen, ha ropat mot den rasistiska gruppen.

– Jag var inte våldsam, jag kastade inte flaskor, jag skrek bara. Finns det demonstrationsfrihet i Sverige? Förlåt, men jag kan inte se det, sa kvinnan till Skånes fria tidning i samband med händelsen.

Aktuellt Fokus frågade juristen Frederick Batzler från Centrum för sociala rättigheter om åtalet och han reagerade med att kalla det för ”juridiskt bullshit”.

Varför tycker du att åtalet är bullshit?
– Personen har skrikit slagord. Det är INTE att störa en allmän sammankomst, det är en grundlagsskyddad rättighet.

– Personen har inte med bara sin röst själv faktiskt stört eller ens kunnat störa sammankomsten, fortsätter han.

Åtalet bygger på polisens uppgifter
Det antirasistiska nätverket No Pegida Sverige, som arrangerade motdemonstrationen, fördömer åtalet mot antirasisten.

– Att göra motstånd när rasister försöker sprida sitt hat är inget brott, det är en skyldighet, säger nätverkets talesperson David Gaharia.

Frederick Batzler ser det som att rättsväsendet väljer att ta polisens sida snarare än att försöka väga åtalet objektivt.

– Åtalet bygger helt och hållet på polisens uppgifter.

Till saken hör att den åtalade kvinnan har behov av tolkhjälp, men har ingen möjlighet att stå för kostnaden. Något som Batzler reagerar starkt på.

– Personen har inte fått en försvarare och pratar därtill dålig svenska, vilket har gjort det svårt för henne att följa med i processen och hävda sin rätt, säger han.

Centrum för sociala rättigheter har därför startat en insamling för att täcka kostnaderna.

– Det är skandal att det här ärendet har gått till domstol från första början, säger Gaharia.

Länk till Centrum för Sociala Rättigheters insamling

Redaktionen & No Pegida
redaktionen@aktuelltfokus.se