Kontakta oss

NOTISER

Rasister försökte köra ihjäl romer vid Sorgenfrilägret i Malmö

Publicerat

den

malmökarta
MALMÖ| Flera aktivister i Malmö uppger att det romska lägret vid Sorgenfri i Malmö har attackerats av rasister. Rapporterna om attacker mot lägret började strömma in vid 21.47.

Tidigare under dagen hade ett större antal rasister, bland dem grovt kriminella SD-vänner, samlats i anslutning till det avhysningshotade lägret och betett sig hotfullt. Aktivister från Malmö uppger nu under söndagskvällen att rasister återigen har samlats i anslutning till lägret, den här gången ska även någon form av attack ha skett mot lägret. Det är ännu oklart hur.

Aktuellt Fokus har talat med Solidaritetsaktivister från Malmö och ingen kan i nuläget svara på hur allvarligt läget är eller om någon har blivit skadad. Enligt tidningen Sydsvenskan har en kvinna fått ansiktsskador och refererar till inkastade smällare runt lägret. Aftonbladet skriver om en ”explosion”.

22.21: På sociala medier vädjar solidaritetsaktivister till antifascistiska krafter att komma till lägret vid Industrigatan i Malmö.

22.25:Enligt aktivister på platsen sköt människor fyrverkeripjäser mot lägret och folksamlingen som stöttar de avhysningshotade romerna.

22.30: Läget uppges vara lugnt på platsen. Solidaritetsaktivister på plats ser gärna att fler aktivister från Malmö med omnejd ansluter sig till lägret för att protestera och visa solidaritet.

22.36: Aktuellt Fokus har talat med aktivister inne i lägret. Fyrverkeripjäsen som kastades mot lagret beskrivs som en rejäl pjäs i storlek med en så kallad kvartersbomb eller liknade. Den exploderade precis bredvid en kvinna som drabbades av chock och kraftiga smärtor i öronen.

I anslutning till fyrverkeriattacken var människor endast en hårsmån från att bli dödade av rasister som försökte köra över människor på platsen. Till Aktuellt Fokus berättar Tobias Lohse, verksam inom Nätverket För Romers Rättigheter att människor som stod i anslutning till huvudingången till ödetomten fick kasta sig åt sidorna då en bil plötsligt kom farande i full fart.

– Det här är rent ut sagt för jävligt men det är också en del av de här människornas vardag. Så här ser vardagen ut för många nyanlända romer och enda anledningen till att det överhuvudtaget blir uppmärksammat nu är på grund av att svenska människorätts- och solidaritetsaktivister har satt ned foten mot myndigheternas övergrepp.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se