NOTISER

Rasister försökte köra ihjäl romer vid Sorgenfrilägret i Malmö

malmökarta
MALMÖ| Flera aktivister i Malmö uppger att det romska lägret vid Sorgenfri i Malmö har attackerats av rasister. Rapporterna om attacker mot lägret började strömma in vid 21.47.

Tidigare under dagen hade ett större antal rasister, bland dem grovt kriminella SD-vänner, samlats i anslutning till det avhysningshotade lägret och betett sig hotfullt. Aktivister från Malmö uppger nu under söndagskvällen att rasister återigen har samlats i anslutning till lägret, den här gången ska även någon form av attack ha skett mot lägret. Det är ännu oklart hur.

Aktuellt Fokus har talat med Solidaritetsaktivister från Malmö och ingen kan i nuläget svara på hur allvarligt läget är eller om någon har blivit skadad. Enligt tidningen Sydsvenskan har en kvinna fått ansiktsskador och refererar till inkastade smällare runt lägret. Aftonbladet skriver om en “explosion”.

22.21: På sociala medier vädjar solidaritetsaktivister till antifascistiska krafter att komma till lägret vid Industrigatan i Malmö.

22.25:Enligt aktivister på platsen sköt människor fyrverkeripjäser mot lägret och folksamlingen som stöttar de avhysningshotade romerna.

22.30: Läget uppges vara lugnt på platsen. Solidaritetsaktivister på plats ser gärna att fler aktivister från Malmö med omnejd ansluter sig till lägret för att protestera och visa solidaritet.

22.36: Aktuellt Fokus har talat med aktivister inne i lägret. Fyrverkeripjäsen som kastades mot lagret beskrivs som en rejäl pjäs i storlek med en så kallad kvartersbomb eller liknade. Den exploderade precis bredvid en kvinna som drabbades av chock och kraftiga smärtor i öronen.

I anslutning till fyrverkeriattacken var människor endast en hårsmån från att bli dödade av rasister som försökte köra över människor på platsen. Till Aktuellt Fokus berättar Tobias Lohse, verksam inom Nätverket För Romers Rättigheter att människor som stod i anslutning till huvudingången till ödetomten fick kasta sig åt sidorna då en bil plötsligt kom farande i full fart.

– Det här är rent ut sagt för jävligt men det är också en del av de här människornas vardag. Så här ser vardagen ut för många nyanlända romer och enda anledningen till att det överhuvudtaget blir uppmärksammat nu är på grund av att svenska människorätts- och solidaritetsaktivister har satt ned foten mot myndigheternas övergrepp.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

3 kommentarer

3 Comments

 1. Pingback: Hotfulla rasister har slängts ut från Sorgenfrilägret – Fler frivilliga sökes | Aktuellt Fokus

 2. Lars

  2015-11-02 den 17:15

  Ja det är oacceptabelt att så sker där rasister går till angrepp mot utsatta människor.Polisen har till uppgift att avhysa dessa romer genom beslut och riva lägret vilket beslut även jag delar för så här kan det inte fortsätta i vårt samhälle att det byggs kåkstäder runt om i vårt land.Så låt polisen sköta sitt jobb.Dessa migranter har trots allt ockuperat och bott på en privat mark lagar och regler måste gälla alla oavsett om du är fattig eller rik.Vi kan INTE ha undantag för vissa.

  Om Rumänien inte klarar av eller ens vill ta hand om sina medborgare,så är de heller INTE värdiga att vara medlemmar av EU.

 3. åke andersson

  2015-11-02 den 01:19

  Vad gör Säpo mot dessa rasister och främlingsfientliga SD-aktivister? Ingenting som vanligt… De står bara och tittar på. De är väl Säpo som har skickat dit dem, vem annars?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp