Kontakta oss

INRIKES

Aktuellt Fokus avslöjar – ”Tittarstormen” mot Skavlan var organiserat drev från SD-sympatisörer

Publicerat

den

INRIKES | Media har bland annat rapporterat om en ”tittarstorm” till stöd för SD-ledaren Jimmie Åkesson efter dennes medverkan i Skavlan. Aktuellt Fokus kan nu avslöja att det mesta pekar på att den så kallade ”tittarstormen” var ett organiserat drevande från personer i SD-rörelsen.

I flera slutna grupper på Facebook har SD-sympatisörer spridit systematiska uppmaningar till varandra att besöka bland annat Skavlans officiella Facebook-sida, Sveriges Televisions hemsida och Facebook-sida i syfte att ”bomba” kommentarsfält och trådar med negativa kommentarer. Uppmaningarna började florera direkt efter programmets slut. En dryg timme senare startas en norsktalande Facebook-sida upp vid namn, ”Boikott Skavlan”. Bland de första att gilla sidan återfinns en rad uttalade norska högersympatisörer. Flera svenskar går därefter in och trycker på ”gilla-knappen”.

datorsnubbe

Uppmaningarna till att besöka det dem kallar för ”motståndarnas sidor” har skett systematiskt och har inneburit att SD-sympatisörer har spammat kommentarsfält och sidor. Den SD-granskande sajten, ”Inte rasist men” har även rapporterat om omfattande näthat mot programledaren Fredrik Skavlan. Fenomenet med omfattande näthat och drev kopplade till SD-sympatisörer och andra högerradikala är sedan länge ett välbekant faktum i svensk politik.

Den grupp där uppviglingen har varit som mest omfattande är den slutna gruppen, ”Sverigedemokratiskt forum öppet för alla”. Forumet har sedan länge drivits av aktiva och före detta sverigedemokratiska politiker. Partistyrelsen har haft vetskap om gruppen sedan länge. Flera ur partistyrelsen är eller har varit medlemmar i gruppen. I realiteten har den kommit att bli SD:s inofficiella forum på Facebook med över 6000 medlemmar varav mängder av partiföreträdare.

Fredrik Skavlan väcker sedan tidigare starka reaktioner bland högerradikala

Sedan tidigare väcker den norska programledaren starka reaktioner bland högerväljare. Han har bland annat anklagats att vara alltifrån islamist och kommunist till svenskfientlig och socialdemokrat. I ett snyftinlägg på Facebook skriver Fremskritts-politikern Per Sandberg att hans besök hos Skavlan 2013 var det allra värsta han har varit med om.
Sandberg skriver bland annat: ”Jeg har selv vært hos Skavlan, og av alle debatter og intervju jeg har hatt, var mitt besøk hos hatefulle Skavlan det aller verste.”. FrP:s före detta ledare, Carl I. Hagen och FrP:s stortingsledamot Christian Tybring-Gjedde var även mycket snabbt ute och fördömde Skavlan.

Organiserat drev

Mycket pekar nu på att den så kallade tittarstormen mot Skavlan endast har rört sig om ett organiserat högerdrev. Genom att låta högt och ofta hoppas man få med sig människor som hakar på. Exakt hur omfattande det organiserade drevet har varit är svårt att säga i nuläget. Liknande drev har sedan tidigare skett mot operasångerskan Malena Ernman, journalisten Henrik Arnstad och komikern Özz Nujen för att nämna några som har drabbats den senaste tiden.
sdskav3

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se