INRIKES

Aktuellt Fokus avslöjar – “Tittarstormen” mot Skavlan var organiserat drev från SD-sympatisörer

INRIKES | Media har bland annat rapporterat om en “tittarstorm” till stöd för SD-ledaren Jimmie Åkesson efter dennes medverkan i Skavlan. Aktuellt Fokus kan nu avslöja att det mesta pekar på att den så kallade “tittarstormen” var ett organiserat drevande från personer i SD-rörelsen.

I flera slutna grupper på Facebook har SD-sympatisörer spridit systematiska uppmaningar till varandra att besöka bland annat Skavlans officiella Facebook-sida, Sveriges Televisions hemsida och Facebook-sida i syfte att “bomba” kommentarsfält och trådar med negativa kommentarer. Uppmaningarna började florera direkt efter programmets slut. En dryg timme senare startas en norsktalande Facebook-sida upp vid namn, “Boikott Skavlan”. Bland de första att gilla sidan återfinns en rad uttalade norska högersympatisörer. Flera svenskar går därefter in och trycker på “gilla-knappen”.

datorsnubbe

Uppmaningarna till att besöka det dem kallar för “motståndarnas sidor” har skett systematiskt och har inneburit att SD-sympatisörer har spammat kommentarsfält och sidor. Den SD-granskande sajten, “Inte rasist men” har även rapporterat om omfattande näthat mot programledaren Fredrik Skavlan. Fenomenet med omfattande näthat och drev kopplade till SD-sympatisörer och andra högerradikala är sedan länge ett välbekant faktum i svensk politik.

Den grupp där uppviglingen har varit som mest omfattande är den slutna gruppen, “Sverigedemokratiskt forum öppet för alla”. Forumet har sedan länge drivits av aktiva och före detta sverigedemokratiska politiker. Partistyrelsen har haft vetskap om gruppen sedan länge. Flera ur partistyrelsen är eller har varit medlemmar i gruppen. I realiteten har den kommit att bli SD:s inofficiella forum på Facebook med över 6000 medlemmar varav mängder av partiföreträdare.

Fredrik Skavlan väcker sedan tidigare starka reaktioner bland högerradikala

Sedan tidigare väcker den norska programledaren starka reaktioner bland högerväljare. Han har bland annat anklagats att vara alltifrån islamist och kommunist till svenskfientlig och socialdemokrat. I ett snyftinlägg på Facebook skriver Fremskritts-politikern Per Sandberg att hans besök hos Skavlan 2013 var det allra värsta han har varit med om.
Sandberg skriver bland annat: “Jeg har selv vært hos Skavlan, og av alle debatter og intervju jeg har hatt, var mitt besøk hos hatefulle Skavlan det aller verste.”. FrP:s före detta ledare, Carl I. Hagen och FrP:s stortingsledamot Christian Tybring-Gjedde var även mycket snabbt ute och fördömde Skavlan.

Organiserat drev

Mycket pekar nu på att den så kallade tittarstormen mot Skavlan endast har rört sig om ett organiserat högerdrev. Genom att låta högt och ofta hoppas man få med sig människor som hakar på. Exakt hur omfattande det organiserade drevet har varit är svårt att säga i nuläget. Liknande drev har sedan tidigare skett mot operasångerskan Malena Ernman, journalisten Henrik Arnstad och komikern Özz Nujen för att nämna några som har drabbats den senaste tiden.
sdskav3

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

4 kommentarer

4 Comments

 1. Pingback: Moderat gruppledare sprider rasism på nätet | Aktuellt Fokus

 2. Eivind Beinlaus

  2015-04-05 den 06:26

  Jeg vil sitere Anne Holt, en norsk forfatter og før dette justisminister:

  \”Nå har vi i to måneder gaula (ropad) at vi må tåle all verbal krenking. Så: Et tøft intervju med en hvit, ressurssterk svenske som gjør oss spinnville. Utrolig!\”

 3. Maurith J. Fagerland

  2015-03-31 den 08:00

  Men stakkars… har de \”drabbats av ett drev…?\” Jeg tror poenget fullstendig har gått dere forbi. Eller fullstendig bevisst begraves i alternativ forklaring. Hvilket dere er gode på, SVÆRT gode på. Så gode at det ikke er så merkelig at den jevne svenske ikke tøt kritisere politikken som føres, av frykt for rasisme anklager. Det har vært særdeles mange kommentar som understreker nettopp at personen ikke tilhører høyresiden men reagerer på behandlingen Åkesson fikk. Det er en normal reaksjon på det som heldigvis fremdeles er en unormal adferd…. men meg behøver dere ikke spekulere over. Jeg tilhører frp. Hvorvidt jeg ville tilhørt SD I Sverige aner jeg ikke, jeg vet for lite om dem. Og tro meg, skulle jeg lest meg opp på kunnskap hadde jeg ikke gått til dere…..

  • Therese Dal

   2015-03-31 den 16:01

   Jag tror det är en del av vad som ligger bakom stormen i Norge och förklaringen på den inte lika kraftiga stormen i Sverige – Norrmännen \”översätter\” SD med FrP. För som Skavland själv säger: varför är det mest norrmännen som reagerar och inte svenskarna, när SD är ett svenskt parti..? De blandar det politiska läget i Norge med det i Sverige, fastän det är ganska olika. Tex: SD springer direkt ur nynazism, med allt vad det innebär. De har släktskap med nyfascistiska Europeiska parti, medan FrP är ett populistiskt parti.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp