Kontakta oss

UTRIKES

Amnesty: Israel är en apartheidstat

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

UTRIKES Amnesty har släppt en ny rapport som dokumenterar hur Israel konfiskerar palestinsk mark, tvångsförflyttar och utför utomrättsliga avrättningar. Organisationen kräver att de ansvariga ställs till svars.

Idag släppte Amnesty sin rapport Israel’s Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime against Humanity där de fastslår att Israel är en apartheidstat.

– Vår rapport visar den sanna vidden av Israels apartheidregim. Oavsett om de bor i Gaza, östra Jerusalem, Hebron eller Israel, behandlas palestinier som en underlägsen folkgrupp som systematiskt nekas sina rättigheter. Vår slutsats är att Israels grymma politik, med segregation, fördrivning och exkludering inom alla områden den israeliska staten kontrollerar, tydligt utgör apartheid. Det internationella samfundet är skyldigt att agera, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare i ett uttalande.

Apartheid är ett politiskt system som bygger på ett institutionaliserat förtryck där en folkgrupp dominerar en annan. Enligt internationell straffrätt definieras som olagliga handlingar utförda av systemet för att upprätthålla dess existens. Exempel på olagliga handlingar som beskrivs i Apartheidkonventionen och Romstadgan är utomrättsligt dödande, tortyr, tvångsförflyttning och förvägrandet av grundläggande rättigheter och friheter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se