Kontakta oss

EKONOMI

Ansträngt läge för den ryska civilbefolkningen

Publicerat

den

Bankomatkö i Moskva på morgonen - Faksimil Twitter

EKONOMI Falska hot och finanskris tvingar ryssarna att tömma sina bankkonton. Kilometerlånga köer till bankomaterna i Moskva.

Häromdagen förklarade hackernätverket Anonymous krig mot Putin och den ryska högerregimen. Några timmar senare gick det inte att komma in på sajterna till flera statskontrollerade medier och myndigheter. Sedan dess har IT-attackerna fortsatt och tros ha orsakat kaos och oreda för stora belopp.

Under måndagen började ett falsk Anonymous-hot spridas på nätet, den här gången var hotet inte riktat mot högerregimen utan riktat mot den ryska allmänheten. Enligt det falska hotet skulle man inleda storskaliga attacker mot ryska banker den tredje mars. Syftet var att tömma människors privatkonton och ge pengarna till ukrainska styrkor. Vilket senare förnekades Anonymous officiella konton på sociala medier.

Även om hotet visade sig vara falskt har mängder med ryssar gått till bankerna för att ta ut sina pengar. Redan innan invasionen av Ukraina befann Ryssland sig i en finansiell kris. Med de nya sanktionerna har den Moskvabörsen och rubeln störtdykt. Vilket förklarar varför många ryssar hellre tar ut pengar sina besparingar i dollar än i rubel.

Under tisdagen var det kilometerlånga köer till bankomaterna och bankerna i Moskva. Under kvällen har fler krigsprotester inletts på flera platser i landet. Tidigare protester har resulterat i hundratals gripna. Om den finansiella krisen kommer göda krigsprotesterna återstår att se.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se