Kontakta oss

UTRIKES

Afrikanska studenter strandsatta vid polsk-ukrainska gränsen: ”Svarta inte tillåtna”

Publicerat

den

Faksimil Facebook

UKRAINA Afrikanska studenter som försöker fly Putins bomber nekas inträde till Polen. ”Svarta utan europeiska pass får inte korsa gränsen”, säger en av de drabbade till franska journalister.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till över en halv miljon människor på flykt. Mitt i allt kaos befinner sig tiotusentals studenter från en rad afrikanska länder och Indien. Under helgen började uppgifter spridas om att svarta människor utsattes för grov segregering och nekades plats på tåg och bussar som skulle ta dem över gränsen till Polen. TikTok, Youtube och Facebook har afrikanska studenter postat videos och foton på händelserna. Somliga har även hävdat att polska gränsvakter inte släpper in svarta människor i landet.

Uppgifterna har förnekats av både ukrainska och polska myndigheter. Nu har journalister från bland annat franska nyhetsbyrån France24 bekräftat att rassegregeringen faktiskt äger rum. France24 har intervjuat flera afrikanska studenter som befinner sig i Ukraina.

”Svarta inte tillåtna”

En av studenterna, Moustapha Bagui Sylla, försökte ta sig över till Polen efter att ha flytt ryssarnas bombningar av Charkiv. Då fick han veta att svarta inte var tillåtna.
– De stoppade oss vid gränsen och sa till oss att svarta inte var tillåtna. Men vi kunde se vita människor gå igenom”, sa Moustapha Bagui Sylla från Guinea till France24.
En annan student från Nigeria beskrev liknande scener vid gränsövergången. Han sa att hans grupp, som inkluderade kvinnor, stängdes ute från gränsposten även när vita människor släpptes igenom.

– De släpper inte in afrikaner. Svarta utan europeiska pass får inte korsa gränsen. De knuffar tillbaka oss bara för att vi är svarta.
– Vi är alla människor. De borde inte diskriminera oss på grund av vår hudfärg, sa den nigerianska studenten Michael till France24.

Efter att flera afrikanska statsledare fördömt och krävt svar på händelserna har även nyheterna rapporterats av större medier som CNN, NBC.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se