Kontakta oss

INRIKES

Sverige skickar vapen till Ukraina

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

INRIKES Statsministern meddelar att Sverige kommer stödja Ukraina mot Ryssland. Det är första gången Sverige skickar vapen utomlands sedan andra världskriget.

Tidigare under söndagskvällen anordnade statsministern Magdalena Andersson tillsammans med försvarsministern Peter Hultqvist en presskonferens där de berättade om hur Sverige kommer stödja Ukraina. Sverige kommer att skicka 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5000 skyddsvästar och 135 000 fältransoner.

På frågan om hur vapenleveransen påverkar hotbilden mot Sverige svarade statsministern följande:

– Vi har noga övervägt beslutet. Det är inte ett enkelt beslut att fatta. Min bedömning är att skicka vapen till Ukraina i det här läget är något som gagnar Sverige och det svenska folkets säkerhet. Vi har också gjort det i samverkan med andra Europeiska länder så vi står inte ensamma i det här, sa statsministern.

Beslutet ska formellt röstas igenom i riksdagen på måndagen. Vapenleveransen förväntas röstas igenom då en majoritet av riksdagen sedan tidigare varit positivt inställda till att stödja Ukraina med defensiva vapen.

Vapenleveransen är unik då Sverige sedan tidigare har en praxis att inte skänka vapen till länder under en pågående konflikt. Senaste gången Sverige skickade vapen utomlands var när Sovjetunionen anföll Finland 1939.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se