Kontakta oss

INRIKES

Antirasisters donationer kan hamna i händerna på Sverigedemokraterna efter IRM-miss!

Publicerat

den

INRIKES| Den SD-kritiska sajten ”Inte rasist men” samlar in pengar från antirasister för att vinna en budgivning om en måltid med Jimmie Åkesson. Skulle sajten vinna budgivningen kommer pengarna hamna i händerna på en SD-stiftelse och islamofobiska högerradikaler.

På Tradera har Sverigedemokraterna auktionerat ut en middag där partiledaren Jimmie Åkesson ska laga maten. Några som har lagt sig i budgivningen är den SD-kritiska sajten ”Inte rasist men” (IRM). Sajten hoppas att vinna budgivningen genom att låta den antirasistiska rörelsen samla in pengar till auktionen. Skulle IRM vinna budgivningen hade IRM inte bara kunnat ställa frågor till Jimmie Åkesson över en middag, de hade även skänkt pengar rakt i fickan Sverigedemokraterna och islamofobiska högerradikaler i Mellanöstern.

Sverigedemokraterna uppger att pengarna för auktionen ska gå till organisationer som stöttar svenska fattigpensionärer, samt stiftelsen Hepatica som enligt egen uppgift samlar in pengar för att ”hjälpa flyktingar i krisens närområde och bidra med matpaket till förföljda och utsatta kristna som sökt en fristad i Libanon”.

–Vi får äntligen en chans att ställa de många frågor till honom som han duckat i flera år, säger en av IRM:s grundare, Henrik Johansson till SVT.

Stöttar islamofobiska högerradikaler

När Hepatica ska presentera sig själva gör de det med följande ord: ”Hepatica är en insamlingsstiftelse som startades 2015. Organisationens verksamhet syftar till att stärka organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter internationellt, hantera Sverigedemokraternas ansökan om att fördela särskilt demokratistöd genom SIDA och bedriva insamlingsverksamhet för välgörande ändamål.”

Orden är tagna från Sverigedemokraternas officiella hemsida där det framgår att Hepatica är knutet till partiet. Inne på hemsidan nämns även att SD-stiftelsens ordförande är Sverigedemokraternas vice ordförande Julia Kronlid.

När SD-stiftelsen beskriver sin verksamhet står det klart att partiet stöttar hjälpverksamhet till kristna flyktingar i Libanon. På Sverigedemokraternas hemsida står att partiet samarbetar med Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO). Det rapporteras även att Julia Kronlid och SD-toppen Pavel Gamov reste till Libanon i september 2015 för att träffa representanter för ArDO.

När Julia Kronlid beskriver ArDO gör hon det med följande ord: ”De bedriver utbildning, utdelning av mat, madrasser, filtar mm till alla behövande som vänder sig till dem, oavsett religiös tillhörighet. En stor grupp beroende är kristna som flytt från IS härjningar i Mosul i Irak.”

Vill bygga en stat fri från muslimer

ArDO är ett starkt högerradikalt parti vars mål är att riva upp nuvarande Syrien och Libanon och etablera en arameisk nationalstat fri från muslimer och ”odla en arameisk nationalkänsla och en stark medvetenhet hos vårt folk om vår i historien förankrade identitet som bygger på det ädla arvet från araméernas tid.”

ArDO är även starkt islamofobiska. Efter bara ett klick på valfri sökmotor framgår det att ArDO bland annat anser att islam är en terrorreligion. Med andra ord ett ideologiskt systerparti till Sverigedemokraterna. ArDO är även öppna med att de samarbetar med Sverigedemokraterna.

Försvarar sig på Facebook

Efter att flera IRM-läsare hade reagerat negativt på IRM:s eventuella stöd till en SD-stiftelse gick IRM ut i sitt eget kommentarsfält och förklarade att de inte har några problem med att pengarna går till ett hemligt SD-projekt.

”Om vi ”förlorar” så kommer pengarna att gå till IRM:s valrörelse där vi, tillsammans med er, kommer att bekämpa SD. Det är alltså en ”win win” situation!” skriver IRM på Facebook.

Inte viktigt att pengarna går till SD

När Aktuellt Fokus talar med Henrik Johansson framkommer det att ”Inte rasist men” inte hade någon aning om att deras donation kan hamna i händerna på islamofobiska högerradikaler. Henrik Johansson uppger även att IRM inte anser att det är viktigt att pengarna kan gå till en SD-stiftelse.

Om IRM vinner budgivningen så går pengarna till en stiftelse som styrs av Sverigedemokraterna, vad säger ni om det?

– Det står i Sverigedemokraternas beskrivning att det ska gå till att hjälpa folk i närområdet med till exempel matpaket till fattigpensionärer och andra utsatta. Det viktiga för oss är inte att det går till stiftelsen, det är att Sverigedemokraterna specificerar vad detta ska gå till. Om det går till annat så kommer vi givetvis att vända upp och ned på jord och helvete för att peka ut att Sverigedemokraterna inte går att lita på.

Tycker ni att det är rätt att anti-rasister samlar in pengar till en SD-stiftelse?

– Nej, vi samlar in dom till de mål som Sverigedemokraterna specificerar i det här inlägget.

Pengarna kan bland annat gå till Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO), som är ett nationalistiskt och islamofobiskt parti. Hur ser ni på IRM om det?

– Det hade jag ingen aning om. Men jag påpekar återigen att det står vad pengarna ska användas till. Om nu SD väljer att använda pengarna till någonting annat så har de brutit sitt löfte om vad pengarna ska gå till och då sitter vi i en helt annan situation. Och då har man ju ljugit för oss och för alla andra som faktiskt gör det här [skänker pengar, red. anm.] och då blir det en helt annan skandal och diskussion. Både du och jag vet mycket väl att vi inte har som mål att lägga pengar på någon islamofobisk stiftelse i nåt land någonstans, utan när vi tog det här beslutet så tog vi det mot bakgrunden att man specificerar vad pengarna ska gå till. Då väljer ju vi självklart det att det finns kristna flyktingar, precis som det finns muslimska flyktingar, som flyr från till exempel IS. Jag har inget problem med att man hjälper båda grupperna, helst skulle jag ju vilja hjälpa alla. […] Går pengarna till det dom påstår eller går det till någonting annat? Om det går till någonting annat så sitter vi ju i en skandal, som jag framförallt skulle vilja vara med och uppdaga. Att SD inte går att lita på när det gäller deras biståndsorganisation. Då kan man fråga vad fasen de sysslar med egentligen. Är det inte dags att stänga ned den här organisationen nu? SD går inte att lita på när det gäller bistånd, de lurar dem som skänker pengar, och så vidare.

Trissar upp priset

I skrivande stund har över 300 personer lagt bud på middagen med Jimmie Åkesson. Det högsta budet ligger på 60 900 kronor. Mycket tyder på att IRM:s utspel har inneburit att SD-sympatisörer medvetet trissar upp priset för att få in så mycket donationer som möjligt till partiets stiftelse.

Hepatica betyder blåsippa på latin.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se