Kontakta oss

UTRIKES

Kuba skickar läkarassistans till Standing Rock-protesterna!

Publicerat

den

UTRIKES| En grupp läkare utbildade på Kuba kommer ge vård till deltagare i urfolksprotesterna vid Standing Rock i USA.

På torsdagen meddelade representanter för en grupp läkare utbildade vid det prestigefyllda medicinska centret Escuela Latinoamericana de Medicina på Kuba att de kommer resa till Standing Rock, USA, där aktivister kämpar mot en planerad oljepipeline.

Väl på plats kommer läkarna samarbeta med lokala sjukvårdare och erbjuda vård till de urfolksaktivister och miljökämpar som skadas vid sammandrabbningar med polis, rapporterar det latinamerikanska tevebolaget Telesur.

Kubanska läkare har blivit kända världen över för sina solidaritetsaktioner, och det här är inte första gången kubanska läkare erbjuder vård till USA-medborgare. Efter att orkanen Katrina drabbat New Orleans 2005 var Kuba och Venezuela de första länderna att erbjuda USA hjälp, bland annat i form av 1100 läkare. Hjälpen avvisades då av den amerikanska staten.

– Vi svarar på uppmaningen att tjänstgöra i enlighet med vårt lärosätes principer, säger läkaren Revery P. Barnes, som är en av deltagarna i aktionen.

Aktivisterna i Standing Rock kämpar mot en planerad oljepipeline som skulle ödelägga Sioux-folkets heliga marker. Protesterna mot oljepipelinen har pågått sen i våras och har kommit att få stor betydelse för USA:s urfolk. Som Aktuelltfokus.se tidigare har rapporterat har bankjätten Nordea investerat 360 miljoner i projektet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se