Kontakta oss

NOTISER

Apartheidliknande ID-kontroller kan kosta kollektivtrafiken 20 miljoner i månaden

Publicerat

den

hyllieGRÄNSKONTROLLERNA| Efter att S+MP-regeringen med stöd av SD fick igenom beslutet om ID-kontroller blir det problem. ID-kontrollerna på Öresundstågen kan leda till ett system där pendlare får gräddfil medan övriga separeras i tre köer: EU-medborgare, icke EU-medborgare och papperslösa. Dessutom kan kontrollerna kosta Skånetrafiken miljoner varje månad skriver tidningen ETC.

ID -kontrollerna mot Danmark kommer innebära att resenärer mot Sverige delas upp i tre olika köer på Köpenhamns flygplats Kastrup. Skånetrafiken vill underlätta för pendlare och skissar därför på ett system där deras identitet kontrolleras först.

Övriga ska delas upp i tre olika köer: EU-medborgare, icke-EU-medborgare och papperslösa. Beslutet innebör att vakter ska avgöra vem som ska få komma in i landet och inte Migrationsverket vilket riskerar rättsäkerheten ytterligare. Det är danska tågbolaget DSB som ska utföra kontrollerna för Skånetrafikens räkning vilket kommer ske genom inhyrda vaktbolag.

– Hur ska en vakt agera om det kommer en flyktingfamilj där mannen har ID-kort, men inte hustrun och barnen? Det kan knappast vara vår uppgift att i ett sådant läge avgöra vem som ska komma in i landet, säger Linus Eriksson trafikdirektör på Skånetrafiken till Sydsvenskan.

ID-kontrollerna kan kosta Skånetrafiken runt 20 miljoner kronor i månaden, räknat på ett tapp på 20 procent av resenärer. Till det kommer räkningen från DSB. Skånetrafiken försöker nu få regeringen att backa om att systemet ska gälla i tre år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se