Kontakta oss

KULTUR

Arbetarklassen i fokus när kommunisterna intar Bokmässan i Göteborg

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

BOKMÄSSAN I GÖTEBORG Igår invigdes Bokmässan 2018 i Göteborg. Aktuellt Fokus var där och talade med den kommunistiska veckotidningen Proletären.

Bland fantasi och sci fi-fantaster lyser den röda färgen från Proletärens pop-up upp den annars rätt trista gången. På plats har vi bland annat journalisten Robert Wettersten. Han har varit här hela dagen och berättar om intressanta samtal och nya prenumeranter.

– Det är ju första dagen idag så det är mest branschfolk här. Imorgon kommer det mer vanligt folk, säger Robert Wettersten.

Robert är inte helt förtjust över att jobba på Bokmässan. Det är hans andra år och han gillar inte riktigt klientelet, som till stor del enligt honom består av kultursnobbar, självutnämnda kulturelitister och akademisk medelklass.

– Jag trivs bättre bland sopgubbar och byggjobbare, säger han medan vi går bland montrarna inne på mässan.

Det som skiljer Proletären från de övriga tidskrifterna på Bokmässan är att den är Sveriges största kommunistiska veckotidning. Upplagan ligger på drygt 3200, och tidningen saluförs på gator och torg runt om i Sverige vecka in och vecka ut. Enligt uppgift säljs drygt 500 lösnummer i veckan på detta sätt.

Arbetarklassen i fokus

Varje år har Bokmässan ett speciellt tema. Temat för i år är yttrandefrihet, vilket Proletären anser vara särskilt viktigt. Just därför har tidningen satsat på frågan om yttrandefriheten för arbetare. Vilket bland annat manifesteras genom en tävling där deltagarna får svara på arbetarklassens representation i media och på Bokmässan.

Kända namn

Under mässan kommer Proletären livesända intervjuer och föredrag med en rad personer, däribland Sven Wolter, John Lapidus, Max Gustafson och Åsa Linderborg.

Schemat för Proletären finner du här.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se