Kontakta oss

EU

K: Svenska arbetare bör fortsätta bojkotta EU-valet

Publicerat

den

INRIKES Kommunistiska Partiet har släppt en valfilm till EU-valrörelsen där de uppmanar svenska EU-kritiker att inte rösta i det kommande EU-valet. – Om EU sökte medlemskap i sin egen union så skulle medlemsansökan underkännas på grund av bristande demokrati, säger K:-ordföranden i filmen.

I år storsatsar EU hundratals miljoner kronor på att få människor att rösta i EU-valet. Ungefär samtidigt kommer ett tusental medlemmar i Kommunistiska Partiet uppmana svenska arbetare att bli soffliggare. Från liberalt högerhåll anser man att uppmaningen är hemsk. Men Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson ser inget kontroversiellt i att uppmana till bojkott av EU-valet. I en kommentar till Aktuellt Fokus säger Robert Mathiasson att majoriteten av svenska arbetare har bojkottat valet sedan länge.

– En stor majoritet av Sveriges arbetare och folk utanför de EU-positiva storstadskärnorna har i alla EU-val bojkottat, säger K:s ordförande Robert Mathiasson.

Ute i Europa har flera öppet kommunistiska arbetarpartier ställt upp i EU-valet och kommit in i parlamentet. Varför är det inte ett alternativ för K?

– Det viktigaste vid EU-valen är att blåsa liv i det slumrande EU-motstånd som lever i folkdjupet utifrån en insikt att EU är ett elitprojekt som hotar välfärd, demokrati och trygghet, säger Robert Mathiasson.

Mathiasson berättar även att kommunisterna försökte få till stånd en bred EU-kritisk lista inför årets EU-val.

– K undersökte noggrant möjligheterna att samla ett brett EU-motstånd för att kandidera i valet. Tyvärr lyckades vi inte, säger han.

Kommunisterna har tidigare sågat Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att de vill förändra EU inifrån. Varför då?

– Det är omöjligt att förändra EU inifrån. Den nyliberala politiken är inskriven i EU:s grundlagar. Hela syftet med unionen är att vrida makten ur händerna på vanligt folk för att den ekonomiska och politiska eliten ska kunna driva igenom samhällsförändringar som det inte finns folkligt stöd för.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se