Kontakta oss

INRIKES

Årets förvillare har roffat åt sig miljoner

Publicerat

den

INRIKES Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Thomas Erikson till årets förvillare. Erikson har med pseudovetenskap populariserat en hel industri av personlighetstester som roffat åt sig miljoner från både näringslivet och myndigheter.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF utser varje år en årets förvillare. Årets förvillare är ”entreprenören,” författaren och den självutnämnde beteendevetaren Thomas Erikson. I sin utnämning skriver VoF följande om Erikson:

”Thomas Erikson har med boken Omgiven av idioter och sin omfattande föreläsningsverksamhet lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar.”

Erikson har skapat en industri av personlighetstester baserade på pseudovetenskap. Med sina föreläsningar och en bokserie som startades med boken Omgiven av idioter har han lurat flera företag och myndigheter. Erikson har kunnat sprida sina felaktigheter ostört fram till Magasinet Filter släppte en granskning i juli förra året.

Erikson har turnerat runtom i landet och titulerat sig beteendevetare. Filters granskning visade att han varken hade högskolepoäng eller någon relevant utbildning i ämnet. Eriksons utgår från den så kallade DISC-modellen som skapades av en psykolog på 1920-talet. Erikson väljer att använda metoden för att sen dela in personer i fyra olika färger. DISC har sedan länge setts som förlegad då den inte kunnat beläggas vetenskapligt. Dagens psykologer brukar ta DISC lika seriöst som horoskop. En av dom psykologerna som kritiserar Erikson är Mattias Lundberg. I en serie av artiklar sågar han sönder Eriksons felaktigheter.

En bluffindustri värd miljoner
Efter Eriksons intåg har det skapats flera företag som säljer personlighetstester till företag. Personlighetstesterna ska hjälpa till företag vid rekryteringar. Samtidigt har Erikson dragit in flera miljoner genom bokförsäljningar och föreläsningar. Han har okritiskt fått medverka i etablerade medier. I både SVT och TV4 har han fått medverka och presenterats som en expert.

Efter Filters avslöjande har han lyckats hålla sig kvar med sin pseudovetenskap. Hans böcker fortsätter att marknadsföras och Aftonbladet har anlitat honom som en ”beteendeexpert.”

Det är inte bara näringslivet som blivit lurade av Erikson utan även skattepengar har betalat för pseudovetenskapliga personlighetstester och föreläsningar. 2017 gjorde DN en undersökning där tidningen frågade 120 myndigheter om hur deras rekryteringsprocesser såg ut. Det visade sig att över hälften av dessa myndighetstester köpt in personlighetstester. Hur stora summor skattepengar som lagts på denna pseudovetenskap är oklart.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons