Kontakta oss

UTRIKES

Arizona ska börja använda Zyklon B vid dödsstraff

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

UTRIKES Den amerikanska delstaten har bestämt sig för börja använda gaskammare vid dödsstraff. Staten har nu köpt in samma gas som nazisterna använde i Auschwitz.

I den amerikanska delstaten Arizona har de nu spenderat pengar på att rusta upp en gammal gaskammare som byggdes 1949 rapporterar The Guardian. Senaste gången den var i bruk var för 22 år sedan. Senaste gången dödsstraffet utfärdades i delstaten var 2014.

I den republikanska delstaten har den dödsdömde möjligheten att välja bland fyra olika metoder att dö, arkebusering, gift, elektriska stolen och nu återigen gaskammare. Gaskammaren är inget populärt alternativ och senaste gången den användes 1999 beskrev ett vittne om hur fången plågades i 18 minuter före han dog.

För att använda gaskammaren har delstaten köpt in Zyklon B. Det är en vätecyanid som ursprungligen skapades i Tyskland som bekämpningsmedel mot insekter. Ämnet blev känt för omvärlden när det visade sig att nazisterna använt Zyklon B för att gasa ihjäl judar i sina förintelseläger.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se