Kontakta oss

EKONOMI

Tidigare moderattopp misstänkt för bedrägeri

Publicerat

den

EKONOMI Abdirizak Waberi har fått sparken som rektor på ökända Römosseskolan. Han har också polisanmälts av skolans styrelse som påstår att han förskingrat pengar.

Abdirizak Waberi var tidigare riksdagsledamot för Moderaterna under perioden 2010-2014. Han är också känd som rektor för den islamistiska Römosseskolan. Römosseskolan har dragit in hundratals miljoner kronor i skolpeng.

Skolföretaget Föreningen Framstegsskolan som drivit Römosseskolan har nu valt att avskeda Waberi som rektor från skolan rapporterar Göteborgs posten. Framstegsskolan har också polisanmält Waberi efter att deras revisorer upptäckt underliga fakturor. Flera av fakturorna har varit väldigt stora och några har kunnat kopplas till företag med kopplingar till Waberis släkt och bekanta. Polisens utredning har rubriceringen grovt bedrägeri och grov förskingring.

Waberi ska efter avskedet vägrat att acceptera det och fortsatt gå till jobbet som rektor. Han ska ha behållit både nycklar och bankkort kopplat till skolan samtidigt som han ska ha saboterat styrelsens verksamhet. Till tidningen GP säger han själv att det bara är en smutskastningskampanj från styrelsen.

Driver islamistiskt parti
Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om att Waberi samtidigt som han varit rektor också drivit det islamistiska partiet National Unity Party, NUP i Somalia. Partiet har kopplingar till både turkiska Milli Göruz och Muslimska brödraskapet.

Det Muslimska brödraskapet är terrorklassat i flera länder. Islamistiska Milli Göruz är en av de två organisationerna som den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) kunde kopplas till vilket senare ledde till att han fick avgå.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se