Kontakta oss

INRIKES

Här bluffar Morgan Johansson i direktsänd radio

Publicerat

den

Morgan Johansson - Ninni Andersson/Regeringskansliet

INRIKES   Ministern spred falska påståenden i Sveriges Radio. Får svidande kritik från vänsterhåll och Hyresgästföreningen.

Under fredagen presenterade Morgan Johanssons regeringens kontroversiella hyresutredning. Kort därpå framträdde statsrådet i Sveriges Radio där han försvarade regeringens steg mot fri hyressättning i nyproduktion med att Sverige riskerar marknadshyror om Vänsterpartiet fäller regeringen och den nya Alliansen bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tar över makten. Ett utspel som har kritiserats för falsk retorik i efterhand.

– Det som hyresgästerna ska vara rädda för i det här läget är Vänsterpartiet. Om dom avsätter den här regeringen och istället sätter in en högerregering, ja då får vi marknadshyror på riktigt, det kan jag garantera att det blir så, sa Morgan Johansson till SR.

Morgan Johanssons utspel har fått många människor att reagera på sociala medier. Anledningen är för att Morgan Johanssons påstående inte stämmer. Av nya Alliansens tre partier är det endast Moderaterna som vill gå längre än regeringens hyresutredning. Kristdemokraterna är positiva till regeringens hyresutredning men säger sig vara emot marknadshyror på hela hyresmarknaden. 2017 gick Sverigedemokraterna ut med att SD anslutit sig till Centern och Liberalernas linje om marknadshyra. Men precis som i många andra frågor, som Swexit eller vinster och välfärden, har SD även svängt om marknadshyror. Numera påstår SD att partiet inte vill ändra dagens system. Högerpartiernas uttalade hållning i frågan innebär att det inte finns någon riksdagsmajoritet för införandet av marknadshyror.

Svidande kritik

En av alla som har reagerat på Morgan Johansson påståenden är före detta vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Nu bluffar Morgan Johansson i direktsänd radio. Han påstår att en högerregering skulle genomföra marknadshyror. Men för det finns det ingen majoritet i riksdagen, om inte Socialdemokraterna själva räknar in sig som en del av den höger som ska genomföra marknadshyror, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se