Kontakta oss

INRIKES

Attendo ljög om smittspridningen: ”Höll inte isär sjuka från friska”

Publicerat

den

Foto: Hasiči Karlovarského kraje HZS KVK

INRIKES     Vårdkapitalisterna ljög om smittspridningen. Vägrade hålla isär friska åldringar från sjuka. Avslöjas i dold inspelning.

Redan under förra våren började många människor misstänka att allt inte stod rätt till inom den privata äldreomsorgen. Nu visar det sig att farhågorna stämde. I SR-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” avslöjas både anställda och anhöriga hur den privata vårdjätten Attendo har ljugit om vården och smittspridningen under coronapandemin.

Höll inte isär sjuka från friska

På äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm kontaktade Attendo flera anhöriga och berättade att företaget hade satt in så kallad kohortvård – det vill säga att sjuka och friska hölls åtskilda och personalen som jobbade med sjuka inte jobbade med friska. Nu i efterhand visar det sig att det var en lögn från Attendos sido.

– Det är en rak lögn, säger vårdbiträdet Stine Christophersen till Sveriges Radio.

– Det stämmer ju inte eftersom personalen tvingades gå till alla eftersom det var så liten bemanning, så kohortvård – det är ett skämt att kalla det för det, säger sjuksköterskan Sanne Nilsson till Sveriges Radio.

Avslöjas med dold inspelning

I dokumentären har Sveriges Radio även publicerat en dold inspelning där man hör hur Attendos verksamhetschef Petra Lindhe säger att företaget inte kan bedriva kohortvård. Samtalet spelades in på ett personalmöte som handlade om att förbereda sig för den andra vågen hösten 2020.

– Vi kommer inte jobba med kohortvård för det har vi märkt att det går inte vid demenssjukdom. Den enda gången det skulle funka är om man är i rullstol och ligger i sängen, säger Petra Lindhe på personalmötet.

– Jättetråkigt om man som anhörig upplever att vi i deras frånvaro inte har gjort som vi skriver, eller som jag skriver i det här mejlet, säger Petra Lindhe i en kommentar till Sverige Radio.

Hur många åldringar som har dött tack vare att Attendo har vägrat hålla isär sjuka från friska är för närvarande oklart.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se