Kontakta oss

INRIKES

Myndigheterna varnar: Farligt att vistas nära döda valkroppen

Publicerat

den

Foto: Anita Hart

INRIKES    Människor vadar ut i havet för att ta selfies med den strandade valen utanför Mörbylånga. Nu varnar kommunen allmänheten för att den döda valen utgör en explosionsrisk. ”Fara för den enskilde”, skriver kommunen.

För drygt en vecka sedan upptäcktes en strandad val strax utanför Mörbylånga på sydöstra Öland. Sedan dess har myndigheterna tagit prover och arbetat med hur kommunen ska hantera den massiva kroppen. Vid sidan av myndigheternas arbete har den döda valkroppen blivit något av en lokal nöjesattraktion. På bland annat Instagram har flera personer publicerat selfies med den döda valen.

Att människor vadar ut i havet för att vistas bredvid den döda valen har fått kommunen att varna allmänheten för att den döda valen kan explodera.

– När myndigheterna arbetar vid valen gör man det med skyddsutrustning och hjälm. Just nu jäser valen på grund av förruttnelseprocessen och kan explodera. Det är stora krafter som man inte ska föringa, säger Staffan Åsén, miljöchef i Mörbylånga kommun.

Mörbylånga kommun uppmanar nu allmänheten att hålla avstånd från den döda valkroppen.
Här nedan kan du se ett videoklipp på hur det kan se ut när en val sprängs.

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons